your preemies first outing

Het eerste uitstapje van je te vroeg geboren baby

Caitlin Ultimo

Je kleintje mee naar huis nemen was een vreugdevol moment, ook al was het ook een beetje spannend!

Nu hij aan het groeien is, twijfel je misschien nog om hem mee naar buiten te nemen en de wijde wereld te laten ontdekken. Om jullie expeditie naar buiten veilig en comfortabel te laten verlopen, moet je bij een te vroeg geboren baby rekening houden met de volgende zaken.

De eerste weken
Als je baby eenmaal thuis is, is de beste aanpak om hem binnen te houden in een kalme, rustige omgeving. Het immuunsysteem van je nieuwe baby is nog in ontwikkeling en te veel interactie met bezoek van familie en vrienden kan hem kwetsbaar maken voor infecties.

Beperk uitstapjes tot een bezoek aan de dokter en ga niet verder totdat de kinderarts je baby hier het groene licht voor geeft.

De eerste maanden
Als het immuniteitssysteem van je nieuwe baby voldoende is gegroeid en de dokter toestemming geeft om hem mee naar buiten te nemen, dien je zorgvuldig uit te kiezen waar je hem mee naar toe neemt. Neem de eerste maanden je baby niet op sleeptouw naar drukke feestjes of familiebijeenkomsten. Liefhebbende, goed bedoelende familie en vrienden realiseren zich wellicht niet hoeveel speciale verzorging hij nog nodig heeft.

Volle winkels en grote supermarkten kunnen ook leiden tot mogelijke overstimulatie en hem bovendien te veel aan bacteriën blootstellen. Dit geldt overigens ook voor voldragen baby’s. Kies voor klein en kort: ga bijvoorbeeld eerst met je te vroeg geboren baby een blokje om en kijk daarna verder.

Een hoes over de kinderwagen kan hem extra bescherming bieden tegen ziektekiemen en vreemden die hem zo schattig vinden dat ze hem proberen aan te raken.

Ziektekiemen
Een waarschuwing: ook al is je te vroeg geboren baby aan het groeien en gaat zijn ontwikkeling met grote stappen vooruit, het is nog steeds belangrijk om alert te blijven op bescherming tegen ziektekiemen. Laat mensen je baby niet van te dichtbij bewonderen en sta ze niet toe de baby op te pakken of op zijn buikje te kietelen.

Leg ze gewoon uit dat je extra voorzichtig bent zodat je te vroeg geboren baby gezond blijft, ze zullen dit ongetwijfeld begrijpen. Zorg er ook voor dat je zelf vrij blijft van ziektekiemen. Het is logisch dat alles waar jij mee in contact komt ook in contact komt met je baby.

Was of ontsmet je handen voordat je hem oppakt, ook als je alleen maar op een liftknopje hebt gedrukt of voor een kop koffie hebt betaald. Om extra voorzichtig te zijn kun je verkouden vrienden of familie maar het beste vermijden, en probeer geen handen te schudden als je nieuwe mensen ontmoet terwijl je baby aanwezig is.

Je nieuwe baby aan nieuwe mensen voorstellen en nieuwe plekken ontdekken is leuk voor jullie allebei, maar houd wel steeds in gedachten dat je kleintje speciale verzorging nodig heeft. Je te vroeg geboren baby zal uiteindelijk zijn achterstand op zijn voldragen leeftijdsgenoten inhalen. Dit gebeurt waarschijnlijk in zijn tweede jaar. Vanaf dat moment hoef je niet meer zo extra voorzichtig te zijn over zijn verzorging.

Geniet voorlopig van dit nieuwe leven met je te vroeg geboren baby, want hij zal uiteindelijk sneller groeien dan je denkt!

Misschien vind je dit ook interessant: