Zorg voor te vroeg geboren baby's: de eerste week thuis met je baby.

Zorg voor te vroeg geboren baby's: de eerste week thuis met je baby.

Shelly Reese

Thuiskomst. Dit is de dag waar je naar uitgekeken hebt. Als je baby te vroeg geboren is en veel tijd in het ziekenhuis heeft doorgebracht, kun je je misschien wat bezorgd voelen. Ondanks dat je je wat zorgen maakt, onthoud: de dokter zou je baby niet naar huis laten gaan als hij niet zeker wist dat jullie er allebei klaar voor zijn.

Deze stappen kan je ondernemen om de stress van het thuiskomen te verminderen en het plezier te vergroten.

1. Controleer je autozitje


Bij het maken van je plannen om naar huis te gaan, kun je het zorgteam vragen je autozitje te controleren. Grote kans dat het aangepast moet worden met opvulling en een hoofdsteun, zodat het hoofdje van je baby op zo'n manier blijft liggen dat de luchtpijp open blijft.

2. Haal van tevoren voldoende medicijnen


Zorg ervoor dat je de medicijnen voor je te vroeg geboren kindje een paar dagen van te voren al in huis hebt.
Aangezien je hoofd waarschijnlijk overloopt, kun je een blok of notitieblok gebruiken voor de telefoonnummers van de dokter, afspraken en medicatiedosering.

3. Maak het huis schoon


Sla niet helemaal door, schrob je huis bijvoorbeeld niet schoon met industriële schoonmaakmiddelen (wat irriterend kan zijn voor je baby), maar zorg wel dat alles goed schoon is.

4. Houd rekening met huisdieren


Nieuwe ouders zijn vaak ongerust over het blootstellen van hun baby aan hun huisdier. Laat voordat je je baby mee naar huis neemt, je hond of kat aan een dekentje met zijn geur snuffelen en laat je huisdier nooit alleen met je baby. Houd huisdieren uit de babykamer, omdat de longen van je kleintje gevoelig kunnen zijn voor haren en huidschilfers.

5. Beperk bezoek


Iedereen wil bij je nieuwe baby komen kijken, maar zet jouw en zijn behoeftes op de eerste plaats. Zorg dat je huis geen circus wordt! Gebruik een kalender om bezoeken te plannen en zorg dat bezoekers hun handen wassen voordat ze je baby aanraken.

6. Neem aanbiedingen voor hulp aan


Wil je buurvrouw je wat te eten brengen? Neem het hoffelijk aan. Je moet je energie richten op de verzorging van je baby en jezelf.

7. Geef je baby de kans zich aan te passen


Adem rustig in en laat je baby zich aanpassen aan zijn nieuwe omgeving. Zorg dat je baby voldoende voeding en slaap krijgt. Te vroeg geboren baby's moeten vaker te eten krijgen dan volgroeide baby's.

8. Blijf waar je bent


Het immuunsysteem van je baby is fragiel. Beperk de eerste paar weken je uitjes tot een bezoekje aan de huisarts.

9. Zoek steun


Zorgen voor een te vroeg geboren baby kan zwaar zijn. Onthoud dat je niet alleen bent. Als je advies nodig hebt of een luisterend oor, praat met je huisarts of word lid van een groep ouders die in dezelfde situatie zitten. Soms is een luisterend oor alles wat je nodig hebt!

Misschien vind je dit ook interessant: