your new babys sleep movements

De slaapbewegingen van je nieuwe baby

Jennifer Kelly Geddes

Het is moeilijk de verleiding te weerstaan om een blik op je nieuwe baby te werpen als hij slaapt, maar wees niet verbaasd als je in plaats van een vredig sluimerende baby, je baby allerlei bewegingen met zijn ledematen ziet maken.

Probeer je geen zorgen te maken – de schokkerige bewegingen tijdens zijn slaap maken deel uit van de normale ontwikkeling van je baby. Lees verder om een idee te krijgen wat er gebeurt als je baby slaapt.

Droomt hij?


Het is verleidelijk om ervan uit te gaan dat je baby een fascinerende droom heeft als je hem in zijn slaap ziet bewegen, maar hoewel baby's een langere REM-slaap (de tijd waarin je droomt) hebben dan volwassenen, is het onwaarschijnlijk dat ze intense dromen ervaren. Baby's hebben nog niet veel ervaringen opgedaan en hun hersenen zijn nog te onvolgroeid om scenario's te creëren.

Uitrekken


Vergeet niet dat je pasgeboren baby eraan gewend was zijn tijd in de baarmoeder opgerold als een kleine bal door te brengen. Nu hij in de grote, wijde wereld is leert hij zijn ledematen te bewegen en kan het zijn dat hij om zich heen gaat slaan en flapperen, dat is volkomen normaal.

Nieuwe zenuwen


Het centraal zenuwstelsel van je pasgeboren baby ontwikkelt zich nog steeds en hij heeft nog niet veel controle over zijn lichaamsbewegingen. Als hij ouder wordt, krijgt je baby meer controle over zijn ledematen en zal hij in staat zijn deze bewust te bewegen in plaats van willekeurige spiertrekkingen.

Lichte slaper


Op deze leeftijd zijn baby's bijzonder lichte slapers en bereiken ze weinig periodes van diepe slaap. Naast zijn bewegingen en verschillende schokken zie je hem misschien ook grimassen maken, zuigen, met zijn lippen smakken, met zijn oogleden knipperen, kort glimlachen, opschrikken en snel wakker worden.

Tijd om om te rollen


Vergeet nooit je baby op zijn rug in zijn wiegje te leggen (dit vermindert de kans op wiegendood).

Baby's tussen de vier en zeven maanden zijn soms al in staat in hun wiegje op hun buik te rollen. Dit is niet iets om je zorgen over te maken. Zodra baby's in staat zijn om te rollen als ze dat willen, kiezen ze zelf de positie die ze prettig vinden.

De bewegingen die je baby tijdens zijn slaap maakt zien er misschien raar uit, maar het is gewoon zijn manier om te leren hoe hij zijn lichaam kan beheersen en gebruiken. Als je echter denkt dat je baby te veel schokt of dat het onprettig voor hem is en hij zichzelf niet kan ontspannen, is het goed om contact met je huisarts op te nemen. Een goede nachtrust voor je baby betekent een betere nachtrust voor het hele gezin!

Misschien vind je dit ook interessant: