Vier tips voor hoe je het huilen van je baby kunt ontcijferen

Vier tips voor hoe je het huilen van je baby kunt ontcijferen

Jennifer Kelly Geddes

Zodra je nieuwe baby eindelijk in zijn wiegje in slaap valt, kun je de babyfoon aanzetten en (eindelijk) zelf naar bed gaan – dat wil zeggen, totdat hij begint te huilen!

Zodra 's nachts het snikken begint, sta je weer naast je bed en probeer je slaapdronken te begrijpen wat het huilen van je baby betekent. Maak je geen zorgen als je niet alles in een keer begrijpt, het ontcijferen van het gehuil – en gegil! – kan wat oefening vergen. Lees verder voor tips over wat zijn huilen betekent en voor advies over wat je kunt doen als het snikken begint.

Tip voor het huilen van je baby 1: Raak niet in paniek


Het huilen van je baby is normaal en volgens verwachting; pasgeboren baby's huilen tot wel vier uur per dag! Probeer de tranen niet persoonlijk op te vatten. Huilen is de enige manier waarop je kind met jou kan communiceren. Als je kind jonger dan vier maanden is betekent zijn huilen 's nachts waarschijnlijk dat hij gevoed wil worden.

Tip voor het huilen van je baby 2: Geluidjes zijn normaal


Omdat baby's een langere actieve slaap (REM) hebben bereiken ze niet veel periodes met diepe slaap. Je nieuwe baby kan tijdens deze fase allerlei soorten geluidjes maken (piepjes, een schreeuw en een beetje huilen) en kan zichzelf hiermee zelfs wakker maken. Wanneer je hem via de monitor hoort krijsen, wacht dan even voordat je naar hem toe gaat. Het kan zijn dat hij uit zichzelf weer in slaap valt.

Tip voor het huilen van je baby 3: Let goed op


Nadat ze wat ervaring heeft opgedaan kan een nieuwe moeder vaak het verschil horen tussen het huilen omdat de baby honger heeft en het huilen dat betekent "Ik ben boos!" of "Ik voel me ongemakkelijk".

Het huilen vanwege honger is vaak kort en de toonhoogte is laag, waarbij de toonhoogte tijdens het huilen stijgt en daalt. Huilen vanwege ongemak kan luid en krijsend zijn (hij kan een vieze luier hebben, last hebben van gas in zijn darmen, of zijn kleding kan op een of andere manier jeuken of kriebelen).

Tip voor het huilen van je baby 4: Kom niet te snel in actie


Het plotselinge huilen 's nachts is vaak maar één gil, die niets te maken heeft met honger of een natte luier. Wacht een paar minuten voordat je naar zijn kamer gaat, want dit huilen van je baby kan gewoon zijn manier zijn om wat stoom af te blazen. Zijn huilen kan ook een manier zijn waarop hij zichzelf op zijn gemak stelt en zich voorbereidt op de nacht.

Wacht met naar hem toe te gaan, tenzij hij echt hard huilt.

Geen enkele mama wil haar baby horen huilen, maar ontdekken wat de nachtelijke tranen werkelijk betekenen kan het leven voor een nieuwe moeder een stuk makkelijker maken. Je baby zal binnenkort de hele nacht doorslapen zonder ook maar een kick te geven, je zult dan in de verleiding komen te gaan kijken waarom hij zo stil is.

Misschien vind je dit ook interessant: