Caring-for-your-newborn

Babyverzorging na geboorte, weeën en bevalling

De eerste dag thuis. Het is normaal dat je een beetje bezorgd bent als je je kind voor het eerst mee naar huis neemt. Je bent niet de eerste kersverse moeder die nog nooit een schone luier heeft aangedaan of een lastig slaappakje heeft aangetrokken. De meeste moeders hebben ook moeten leren door het te doen en hebben daarbij ongetwijfeld fouten gemaakt! Maar maak je geen zorgen. Vertrouw vooral op je intuïtie en als je het niet meer weet zijn er altijd voldoende mensen die kunnen helpen of advies kunnen geven over taken waar je echt niets van weet.

JE KUNT HET! De eerste twee dagen thuis na de bevalling met een pasgeboren baby kunnen een beetje ontmoedigend zijn voor een nieuwe moeder. Na het wonder van de geboorte, het harde werk van de weeën, en de vreugdetranen na de bevalling, heb je eindelijk een kleine, hulpeloze baby in je handen, die volledig op jou vertrouwt. Misschien heb je tot vandaag de dag nog nooit een luier vervangen, of zelfs een kleine baby vastgehad. En nu word je geconfronteerd met de taak om direct na de bevalling een expert te worden op het gebied van zorg voor je kind. Als je vertrouwt op je moederinstinct, zal de zorg voor je baby razendsnel heel natuurlijk aanvullen. Let maar op! Je zult jezelf verrassen, en het zal niet lang duren voordat je iedereen vertelt dat je je niet meer kunt herinneren hoe het leven zonder een baby eruit zag.

TEDERE HUIDVERZORGING De babyhuid is zeer gevoelig, en moet aandachtig worden verzorgd. Het belangrijkste is om de huid droog en schoon te houden. Verwissel de luier na elke maaltijd of ieder dutje of wanneer je denkt dat het nodig is. Gebruik alleen de beste luiers die vochtabsorberend werken, zodat er geen vocht achterblijft op de huid van je kleintje. Direct na de bevalling zal je verloskundige je waarschijnlijk adviseren om tijdens de eerste paar weken uitsluitend katoen en warm water te gebruiken bij het schoonmaken van de billetjes van je baby (als je wordt geadviseerd om babydoekjes te gebruiken, zorg dan voor de 'gevoelig' en 'reukvrij' variant). Zorg er altijd voor dat al die kleine huidplooitjes schoon en droog blijven. De verloskundige zal je ook laten zien hoe je moet omgaan met de umbilicus van je kind, dat is het kleine stukje navelstreng dat na de geboorte werd afgeknipt en nog steeds aan de navel vastzit. In de eerste paar dagen hoeft je baby niet dagelijks in bad. Elke drie of vier dagen even snel onderdompelen in een laagje warm water van een paar centimeter is al genoeg. Even deppen met een vochtig katoenen doekje, en afvegen van gezichtje, handjes, en voetjes is in de tussentijd voldoende. Doe je baby wel in bad na zijn eerste ontlasting, oftewel meconium, een plakkerige teerachtige ontlasting die na de geboorte wordt afgescheiden!

VERGEET NIET Naar je instinct te luisteren. Het brengt je meestal al op het goede pad, maar er zijn wat basale richtlijnen die nieuwe ouders na de geboorte moeten volgen:
Ondersteun dat kleine hoofdje; de nek van je baby is er nog niet helemaal klaar voor.
  • Voed hem elke keer wanneer hij trek heeft; zijn kleine maagje kan nog niet zoveel voedsel verwerken, dus het is nu vooral melk op aanvraag.
  • Zorg ervoor dat hij niet te warm of te koud wordt, en volg alle aanbevelingen om wiegendood te voorkomen. (Klik hier voor informatie over SIDS (wiegendood)
Doe rustig aan. Jij en je baby moeten in ieder geval ten minste de eerste week na de bevalling goed uitrusten. Geef je lichaam de kans om zich te herstellen, en laat de wereld rustig op je af komen!

Misschien vind je dit ook interessant: