stimulating-your-babys-sense-of-touch

De tastzin van je baby stimuleren

Bij de geboorte is de tastzin
al erg goed ontwikkeld en daarom is aanraking nu erg belangrijk voor je baby. Het zicht is nog onderontwikkeld en je baby snapt veel geluiden nog niet. Daarom wordt je baby vooral door aanraking gestimuleerd. Aanraking heeft bovendien een troostende werking voor je kind. Maak dus van iedere gelegenheid gebruik om huid-op-huid contact te hebben: in bad, in bed of lekker tegen elkaar aangekropen op de bank in een warme kamer. Probeer je kleintje eens te masseren. Zo kun je optimaal gebruik maken van zijn tastzin.

DE KRACHT VAN AANRAKING
De menselijke huid is een van de gevoeligste organen. Elke centimeter van onze huid zit vol met zenuwuiteinden die belangrijke informatie over de omgeving, aanraking en temperatuur doorspelen aan onze hersenen. Dit is nu heel belangrijk voor je baby, omdat het zicht en gehoor nog niet honderd procent zijn. De tastzin is een krachtige manier om je baby te helpen leren over deze nieuwe wereld. Het is nogal wat om te moeten wennen aan de recente overgang van de warme, beschermende, vloeibare omgeving van de baarmoeder naar de buitenwereld. In de eerste maanden zal je baby daarom vooral graag lekker in je armen liggen waar hij zich beschermd en veilig voelt. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat huid-op-huid contact tussen ouders en baby's ook goed is voor het hechtingsproces. Grijp dus elke kans aan om met je baby te knuffelen en de ontwikkeling van zijn tastzin te bevorderen.

BABYMASSAGE
Je baby leren masseren kan vele voordelen hebben. Het is plezierig en ontspannend voor jullie beiden, brengt jullie dichter bij elkaar, en helpt je op een leuke manier contact te maken met je baby, terwijl je tegelijkertijd een gezonde ontwikkeling bevordert. Zorg voordat je begint dat de kamer waar je je baby gaat masseren warm is en dat het er niet tocht. Leg een schone, zachte deken of handdoek op het tapijt en zorg ervoor dat je geen koude handen hebt. Kleed je baby langzaam uit totdat hij alleen nog zijn rompertje aanheeft. Spreek hem ondertussen kalmerend toe en ga alleen door zolang hij op zijn gemak is. Voor sommige kleintjes is de eerste stap eraan te wennen om geen kleren aan te hebben, dus ga niet te snel. Als je baby eenmaal is uitgekleed en nog steeds lacht, kun je beginnen met de massage. Als je wilt, kun je je handen eerst insmeren met babyolie of een andere ongeparfumeerde olie. Je kunt zelfs een plantaardige olie gebruiken. Een paar druppels zijn genoeg. Begin door de voetjes en beentjes van je baby vast te houden en ze zachtjes te masseren en werk je dan langzaam omhoog met stevige, strelende bewegingen. Als je baby op zijn gemak is, kun je het rompertje verwijderen en de benen en voeten bedekken met een deken om ze warm te houden voordat je zijn romp, armen en handen masseert. Sluit af door het hoofdje te strelen en zijn gezicht te overladen met kusjes. Het is de bedoeling om de ervaring zo fijn, kalmerend en liefdevol als mogelijk te maken. Denk eraan dat baby's door de olie erg glibberig kunnen zijn, dus wees extra voorzichtig als je je kind na afloop weer aankleedt. Er zijn allerlei cursussen, boeken en video's beschikbaar over babymassage. Als je wilt weten of er een groep bij je in de buurt is, raadpleeg dan je kraamverpleegkundige, het consultatiebureau of zoek op het internet naar plaatselijke cursussen over babymassage.

Misschien vind je dit ook interessant: