De verschillende soorten gehuil van je baby leren herkennen

De verschillende soorten gehuil van je baby leren herkennen

Gehuil voor elke gelegenheid. Of je baby nu honger heeft, erg moe is, pijn heeft of geknuffeld wil worden, hij laat het weten door te huilen. Na een tijdje kun je zijn verschillende manieren van huilen van elkaar onderscheiden en weet je wanneer je meteen in actie moet komen en wanneer niet. Als de baby veel last heeft van maagkrampjes, helpt het niet veel als je onderscheid kunt maken tussen de verschillende soorten gehuil.

HET GEHUIL VAN JE BABY IDENTIFICEREN. Inmiddels kun je de verschillende soorten gehuil van je baby vast al wel herkennen. Baby's huilen als ze honger hebben, bij ongemak, als ze moe of hyper zijn, of gewoon als ze vastgehouden willen worden. Elke soort gehuil verschilt net iets in toonhoogte en intensiteit en de manier waarop je je baby kunt kalmeren is meestal vrij duidelijk. Je hebt waarschijnlijk ook gemerkt dat er 's avonds een aantal uren zijn waarin je kleintje alert is, veel voeding wil, en vrij onrustig is. Dit is normaal. Baby's willen aan het einde van de dag vaak stoom afblazen en genoeg voeding tot zich nemen voor de nacht die komen gaat. Als je merkt dat je kleintje gedurende langere periodes tot wel drie uur huilt, zich ongemakkelijk voelt en niet gekalmeerd kan worden, kan dit erop duiden dat hij last heeft van darmkrampen. Slechts tien tot twintig procent van baby's ontwikkelen symptomen die te maken hebben met darmkrampen, en dit uit zich meestal rond de 4 tot 6 weken en kan duren tot ze 3 tot 4 maanden oud zijn. Baby's met darmkrampen zijn over het algemeen wat kribbiger en moeilijker tot rust te brengen, en huilen heel intens en luid voor het slapen gaan en soms ook na de nachtvoeding. Het kan voor deze baby's moeilijker zijn om boertjes te laten na het voeden, hun buikje kan opgezet zijn, ze zijn misschien winderig en buigen zich achterover of brengen hun knietjes omhoog als ze huilen en ongemak ervaren.

BLIJF RUSTIG EN VRAAG OM HULP Als je vermoedt dat je kleintje last heeft van darmkrampen, raadpleeg dan je consultatiebureau of huisarts en probeer de speciale medicijnen voor darmkrampen die bij de drogist en supermarkt verkrijgbaar zijn. Wat soms ook kan helpen, is om tijdens de borstvoeding een andere positie aan te nemen, of tijdens de flesvoeding de speen anders te houden zodat de inname van lucht verminderd wordt. Geef jezelf niet de schuld als je je baby die last heeft van darmkrampen niet kunt kalmeren. Er is geen snelle oplossing en het is niet jouw schuld. Als de situatie voor veel stress zorgt en je er niet door kunt slapen, vraag dan om hulp. Kolf wat melk af en laat de zorg voor je baby over aan je partner of een gezinslid, zodat jij een welverdiende pauze kunt inlassen. Probeer er ook met andere moeders over te praten, want het helpt om te weten dat je niet de enige bent die van slag is, zich niet goed genoeg voelt, of misschien zelfs boos is door het constante gehuil. Je kunt ook contact opnemen met een telefonische hulplijn voor advies of als je gewoon even wilt praten. Deze lijnen kun je vinden via het internet, waar je ook kunt lezen wanneer ze open zijn. Je kunt ook hulp vragen bij het consultatiebureau. Laat je niet gek maken. Vraag om hulp. En denk eraan, hoe gefrustreerd of boos je ook bent, je mag je baby nooit schudden.

DE 'HANDS-ON' AANPAK Darmkrampen zijn meestal het ergst in de tweede en derde maand. Probeer je baby nu vaak te knuffelen en met je mee te dragen, nu hij nog klein en licht genoeg is om makkelijk in je armen of een draagdoek te passen! Als je je baby rechtop tegen je lichaam houdt, wordt zijn buikje vanzelf gemasseerd, wat tot gevolg heeft dat de lucht naar boven en eruit wordt geduwd. Dit kan ervoor zorgen dat hij in de weken die volgen minder huilt. Uit onderzoek is gebleken dat het extra vaak dragen en vasthouden tijdens de eerste weken, een positief effect kan hebben op hoe kalm je baby later is. Dat is goed nieuws, want zelfs een paar minuten gehuil kan soms voor ouders een eeuwigheid lijken!

PRAKTISCHE TIPS Er zijn een hoop tips die het uitproberen waard zijn als je baby extra kribbig is:
- Je baby heen en weer wiegen.
- Je baby rechtovereind tegen je schouder leggen terwijl je hem zachtjes op de billetjes klopt, zodat de lucht naar boven komt.
- Je baby terwijl je hem vasthoudt met zijn buikje naar beneden op je arm laten rusten.
- Het buikje van je baby zachtjes masseren of hem afleiden met kalmerende geluidjes.
- Je baby in een draagdoek ronddragen of in een babyschommel zetten.

Dit zijn allemaal goede manieren om een onrustige baby te kalmeren. En als dat allemaal niets uithaalt, is er altijd nog het autoritje door de buurt!

Misschien vind je dit ook interessant: