Duimen en andere manieren om zichzelf te troosten

Duimen en andere manieren om zichzelf te troosten

Veel baby’s en peuters duimen, dat geeft ze troost. Duimt je kind nog als hij drie jaar wordt? Dan is het goed om te beginnen met het afwennen.

Waarom zuigt je baby op zijn duim

Duimzuigen is een instinctief gedrag voor pasgeborenen. Je bent misschien geneigd om te voorkomen dat je baby gaat duimen om zijn gebit te sparen, maar laat hem hier voorlopig van genieten. Het kalmeert je baby, geeft hem comfort wanneer hij moe of uit zijn doen is. Je kunt hem ook een speentje geven.

Als je je baby het duimzuigen afleert voordat hij drie jaar is, wanneer de echte tandjes beginnen te komen, zal het geen effect hebben op zijn tandjes. Op korte termijn zal de vaardigheid om zichzelf te kalmeren je baby helpen sneller in slaap te vallen, en sneller opnieuw in slaap te vallen als hij 's nachts wakker wordt.

 

Duimen afwennen

Het is belangrijk dat je kind het duimen afleert, als hij drie jaar is. Anders bestaat de kans dat zijn tanden scheef gaan staan en het gehemelte vervormt. Omdat kinderen bij het duimen meer door de mond ademen, verandert ook de stand van de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak.

Praat er met je kind over dat het belangrijk is om het duimen af te leren. Veel kinderen vinden dit heel moeilijk. Pogingen om het duimen af te leren hebben dan ook weinig zin als kinderen niet zelf willen stoppen. In dat geval is het beter om nog even te wachten met afwennen. Je kunt je kind helpen met afwennen door een pleister op hun duimen te plakken. Een mooie pleister met een plaatje op de duim maakt het net iets leuker.
Ook het geven van stickers voor elke dag dat je kind niet op de duim zuigt, doet wonderen.

 

Andere succesvolle technieken om je baby te kalmeren


De meeste baby's hebben last van huilbuien, vaak aan het eind van de middag. Controleer eerst of je baby niet huilt omdat hij hongerig, slaperig of oncomfortabel is. Maak je geen zorgen als er geen reden is: een baby huilt niet alleen als er iets mis is. Het kan een normaal onderdeel zijn van de ontwikkeling van je baby, omdat het zenuwstelsel nog niet volgroeid is.

Als het zuigen op vingers of een duim hem niet troost, probeer dan deze kalmerende technieken:

• Wieg je baby zachtjes
• Zing zachtjes voor hem
• Doe je baby in een wikkeldoek
• Doe hem in een buikdrager of wipstoel

Misschien vind je dit ook interessant: