baby-basics-when-are-babies-ready-for-solid-foods

Babystapjes: wanneer is je baby toe aan vast voedsel?

Deidre Uria

Gebruik deze richtlijnen om te bepalen wanneer je baby klaar is voor vast voedsel, wat je hem kan geven en wat de juiste portiegroottes zijn zodat je kleintje alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt.

Wanneer is je baby klaar voor vast voedsel?

Zo geeft je baby aan dat hij klaar is voor vast voedsel:

• Zelf rechtop zitten
• Zijn hoofd en nek rechtop houden
• Hij opent zijn mond wanneer eten wordt gepresenteerd en toont interesse in wat jij eet

Wat te geven?


Bij het introduceren van vast voedsel adviseert de Mayo Clinic:

1. Graanproducten
Fijne graanproducten speciaal voor baby's met extra ijzer, gemengd met moedermelk, flesvoeding of water zijn ideale voedingsmiddelen om mee te beginnen.

2. Prakjes
Purees van dingen zoals fruit, groente en vlees zijn meestal de eerste papjes die aan baby's worden gegeven. Maak telkens een puree met een enkel ingrediënt, begin ze niet direct allemaal samen te mengen. Zo houd je de smaken eenvoudig en herkenbaar. Of het prakje nu zelfgemaakt of gekocht is, zoete aardappelen, erwten en maïs zijn allemaal geweldige ingrediënten voor een groeiende baby.

3. Snacks
Zodra je baby zelfstandig kan zitten en voedsel naar zijn mond kan brengen, kun je zacht, fijngesneden voedsel proberen, zoals bananen, goed gekookte pasta, aardappelen en kip.

Het is belangrijk dat je één voedingsmiddel tegelijkertijd introduceert en dan ongeveer drie dagen wacht voor je weer iets nieuws probeert. In die tussenperiode kun je controleren of je baby misschien allergische reacties heeft op het eten, bijvoorbeeld uitslag of buikpijn.

Voor de eerste keer eten proeven kan een spannende en overweldigende ervaring zijn voor je baby, dus wees secuur in de manier waarop je nieuw eten introduceert, houd je kind nauwlettend in de gaten voor allergische reacties of verstikking en geef constant de juiste voeding waardoor je kind kan blijven groeien en gezond en sterk kan worden en blijven.

Misschien vind je dit ook interessant: