Basisfeiten over borstvoeding

Basisfeiten over borstvoeding

Het is nooit te vroeg om je goed te informeren. Als je van plan bent borstvoeding te geven is het goed om van tevoren te weten wat je wel en niet moet doen, om de zorgen die je misschien hebt weg te nemen en je te helpen deze nieuwe vaardigheid onder de knie te krijgen nadat je baby geboren is.

Eten en drinken en borstvoeding

De natuur heeft het makkelijk voor je gemaakt om borstvoeding te geven. Je lichaam zal moedermelk produceren in reactie op de groeiende behoeften van je baby, met precies de juiste hoeveelheid hoogwaardige voedingsstoffen, waardoor dit de gezondste voeding voor je kleintje is en veel handiger dan flesvoeding. Om ervoor te zorgen dat je altijd genoeg energie hebt voor deze belangrijke taak zal je eetlust toenemen en heb je waarschijnlijk veel meer dorst dan normaal. Je hoeft terwijl je borstvoeding geeft geen speciale voeding te eten of specifieke hoeveelheden om moedermelk produceren, want je lichaam geeft vanzelf aan wanneer je meer moet eten en drinken. Toch kan je lichaam alleen gebruiken wat beschikbaar is, dus is het aan jou om ervoor te zorgen dat je altijd gezond en gevarieerd eet om zowel jou als de baby gezond te houden. (Zie voor voedingstips "Eten voor twee".)

Houdt het puur

Helaas kunnen, naast alle goede voeding en voedingsstoffen waarin je lichaam voorziet, ook slechte stoffen via de moedermelk worden doorgegeven aan je baby. Alcohol, medicijnen en andere ongezonde stoffen kunnen de moedermelk allemaal beïnvloeden. Maar af en toe een glas wijn tijdens het avondeten kan geen kwaad. En af en toe een paracetamol tegen kleine pijntjes is ook prima. Maar grote hoeveelheden alcohol of andere medicijnen moeten worden vermeden als je je baby borstvoeding blijft geven in plaats van flesvoeding, want deze kunnen via de moeder aan de baby worden doorgegeven.

Geen rook

Als je vroeger rookte en gestopt bent toen je zwanger werd, begin er dan nu niet meteen weer zodra je baby geboren is, vooral niet als je van plan bent borstvoeding te geven in plaats van flesvoeding. Nicotine en andere schadelijke stoffen zullen via de moedermelk aan de baby worden doorgegeven. Bovendien loopt de baby het risico om mee te roken. Passieve rook inhaleren is heel erg gevaarlijk, dus blijf voor jullie beiden rookvrij!

Misschien vind je dit ook interessant: