Advice-and-misconceptions-about-breastfeeding

Misvattingen over borstvoeding

Waarschijnlijk ben je werkelijk overladen met informatie over borstvoeding. Soms met nuttige info (het is de beste start voor je baby en ook de makkelijkste methode!), soms met verontrustende berichten over het pijnlijk aspect van borstvoeding en soms met volledig foutieve voorlichting, bijvoorbeeld dat vrouwen met kleine borsten geen borstvoeding kunnen geven. Laat je niet afschrikken door verkeerde informatie.

Handige weetjes

Je hebt de laatste tijd waarschijnlijk al heel wat tegenstrijdige informatie gehoord over borstvoeding, Bijvoorbeeld goedbedoelde adviezen van andere moeders die hun mening en ervaringen willen delen over borstvoeding. Als jonge moeder kun je behoorlijk in de war raken van al die tegenstrijdige informatie. Borstvoeding is niet voor iedereen een optie, sommige moeders vinden het nu eenmaal makkelijker dan anderen. Laat foute informatie je niet weerhouden om borstvoeding te geven. Een paar feiten en fabels op een rij:

  • Fabel: een vrouw met kleine borsten kan geen borstvoeding geven. Feit: de maat doet er niet toe wanneer het op borstvoeding aankomt.
  • Fabel: als je moeder (of zus) geen borstvoeding kon geven, kun jij dat ook niet. Feit: slechts één op de duizend vrouwen is niet in staat om borstvoeding te geven. Genen hebben hier niets mee te maken. Vaak gaat het fout wanneer moeders geen goede steun of informatie krijgen in de belangrijke eerste weken na de bevalling. 
  • Fabel: borstvoeding geven is altijd pijnlijk. Feit: borstvoeding kan in de eerste twee weken oncomfortabel zijn. Je tepels hebben tijd nodig om minder gevoelig te worden en aan hun nieuwe taak te wennen. Wanneer de melkproductie op gang komt, zullen je borsten een paar dagen pijnlijk zijn. Geef niet te snel op. Er bestaan tal van handige tips en adviezen over borstvoeding die je kunt gebruiken bij dergelijke ongemakken. Alle begin is moeilijk. Zo ook het geven van borstvoeding. Je kraamverzorgende kan je hierbij helpen tijdens haar postnatale bezoeken. Je zult merken dat, zodra je baby goed aan de borst ligt en jij je lichaam de tijd geeft om aan het geven van voeding te wennen, de omstandigheden zullen verbeteren en het voeden van je kind al snel heel natuurlijk zal aanvoelen. Een heerlijk moment voor jou en je baby. 
  • Fabel: je moet je tepels verharden voor de borstvoeding. Feit: hoewel het masseren van je tepels je kunnen helpen om aan het idee te wennen, is voorbereiding alleen nodig wanneer je ingetrokken tepels hebt. Als je je hierover zorgen maakt, neem dan contact met de kraamverzorgende, of na kraamtijd de verloskundige/ lactatiekundige/ consultatiebureau op.
De beste voorbereiding op het geven van borstvoeding is om je te verheugen op de fijne, intieme momenten die je met je baby zult delen. Houd alle goede tips en adviezen van ervaren moeders over borstvoeding in je achterhoofd en vergeet de negatieve dingen die je misschien hoort. Gooi niet te snel de handdoek in de ring, maar geef borstvoeding een eerlijke kans wanneer het zover is.

Lees voor meer advies over borstvoeding ook het artikel Basisfeiten van borstvoeding

Of kijk op www.borstvoeding.com. Voor meer advies kun je ook je verloskundige of consultatiebureau inschakelen.

Misschien vind je dit ook interessant: