Help toddler

Help je peuter om met anderen te leren spelen

Cheryl Lock

Bereid je je voor op het eerste speelafspraakje van je peuter? Lees verder om te ontdekken hoe het spelen met andere kinderen hem zal helpen om belangrijke nieuwe sociale vaardigheden te leren, zoals delen, op je beurt wachten, regels volgen en onderhandelen.

Voordat peuters met andere kinderen kunnen spelen, moeten ze leren om naast elkaar te spelen. We noemen dit 'parallel spel'

Hoe je dit kunt spelen
Parallel spelen is wanneer peuters naast elkaar spelen. Op het eerste gezicht lijkt het of er geen interactie is, maar als je goed kijkt dan zie je dat wanneer één kind een blok pakt, de andere dat waarschijnlijk ook doet.

Tips en advies
Als je een speelafspraakje voor je peuter hebt geregeld, maak je dan geen zorgen als hij niet direct met het andere kind speelt. Hij doet precies wat hij moet doen om te leren met andere mensen om te gaan. Blijf in de buurt, houd veel speelgoed bij de hand en beperk de speeltijd tot maximaal een uurtje. Kinderen op deze leeftijd hebben nog een kort concentratievermogen.

Leren en groeien
Parallel spelen is vaak de eerste stap in het ontwikkelen van sociale relaties buiten het gezin om. Deze spelvorm begint meestal in de periode dat je kleintje het gedrag van anderen nabootst, zoals praten aan de telefoon of de poppen voeren. Een gevoel van volgorde wordt in deze fase ook belangrijk voor je kind, dus kijk niet vreemd op als je kind al zijn speeltjes op een rij zet of op een bepaald moment alleen met bepaalde kleurtjes wil kleuren.

Het is belangrijk te onthouden dat op deze leeftijd je peuter de sociale interactie met andere kinderen nog niet onder de knie heeft en door te spelen met andere kinderen zal hij leren om socialere taken te doen, zoals delen, initiatief nemen en volgen.

Misschien vind je dit ook interessant: