how to make playtime even better

Hoe kun je de speeltijd nog leuker maken?

Caitlin Boyle

Een van de beste dingen van het ouderschap is dat je weer kunt spelen als een kind. Spelen met je peuter is geweldig, maar er is naast plezier nog een andere reden om te spelen.

Speeltijd helpt bij de ontwikkeling van belangrijke motorische en cognitieve vaardigheden en kan je peuter helpen beter inzicht te krijgen in de wereld om hem heen.

Hier zijn drie manieren om het beste uit de speeltijd van je peuter te halen.

1. Stimuleer zijn fantasie


Moedig je peuter aan om zijn fantasie te gebruiken om wilde en fantastische werelden te creëren die nog niet in zijn speelkamer bestaan. Kastelen bouwen met dekens en kussens, lepels als 'microfoons' gebruiken, of alle poppen en knuffels op theebezoek laten komen, zijn klassieke voorbeelden van fantasiespel.

Je kunt dit soort spel ook bij je peuter aanmoedigen door hem open vragen te stellen. Je kunt dus zoiets vragen als: 'Wat zou er gebeuren als onze bank een boot was?' of 'Wil je een poppenshow doen met je poppen?' Je zult verbaasd staan over waar je peuter uit zichzelf mee komt.

Verminder rommel


Te veel speelgoed ter beschikking stellen aan je peuter is niet altijd goed. Als de speelruimte van je peuter te vol ligt, kan hij zich overweldigd voelen en focus verliezen.

Houd wat speelgoed in een kast en wissel om de paar weken zijn "oude" speelgoed af met "nieuw". Je zult versteld staan hoe geweldig hij zijn plastic piano vindt wanneer hij deze een paar dagen niet heeft gebruikt.

Laat hem gaan


Het aanmoedigen van zelfstandig spel waarbij jij in de buurt blijft, is zeer aan te raden. Wanneer je kindje alleen speelt, krijgt het de kans zich onafhankelijk te voelen, en het kan zijn eigen creativiteit bevorderen.

Wanneer je samen speelt, zorg er dan voor dat je hem de kans geeft de richting van het spel te bepalen. Vaak hebben moeders het gevoel dat ze de hele tijd moeten praten tijdens het spelen; geef je kind de kans om ook te praten. Het zal je verbazen om te horen wat hij te zeggen heeft, wanneer je hem een kans geeft.

Misschien vind je dit ook interessant: