Hoe maak je de speeltijd voor je peuter nog leuker?

Hoe maak je de speeltijd voor je peuter nog leuker?

Caitlin Boyle

Boeken, poppen en blokken, er is genoeg! Samen spelen is waarschijnlijk het hoogtepunt van de dag voor je peuter (en misschien ook voor jou). Hier zijn een paar suggesties om deze tijd nog leuker en interactiever te maken.

De kans om weer als een kind te spelen is misschien wel een van de leukste aspecten van het ouderschap. Spelen met je peuter is niet alleen leuk, maar heeft ook invloed op de ontwikkeling. Samen spelen stimuleert de ontwikkeling van belangrijke fysieke en cognitieve vaardigheden. Bovendien kan het je peuter ook helpen de wereld om zich heen beter te begrijpen.

Drie manieren om spelen met je peuter nog leuker te maken :

Stimuleer zijn fantasie
Moedig je peuter aan om zijn fantasie te gebruiken om bijvoorbeeld een nieuwe denkbeeldige wereld te creëren die nog niet in zijn speelkamer bestaat. Kastelen bouwen met dekens en kussens, lepels als 'microfoons' gebruiken, of alle knuffels laten optreden, zijn klassieke voorbeelden van fantasiespelletjes.

Moedig het spelen met fantasie aan door je peuter open vragen te stellen. Vragen als 'Wat zou er gebeuren als onze bank een boot was?' of 'Hoe zou een optreden met je knuffels gaan?’ Je zult verbaasd staan over de fantasie van je peuter.

Houd overzicht.
Je kind stapels speelgoed geven om mee te spelen is niet altijd een goed idee. Zorg dat er niet te veel speelgoed voor handen is, het kan zijn dat je peuter door de bomen het bos niet meer ziet en overweldigd raakt.
Houd wat speelgoed achter, en wissel het om de paar weken om. Je zult versteld staan hoe geweldig hij zijn plastic piano vindt wanneer hij deze een paar dagen niet heeft gebruikt.

Geef hem genoeg ruimte
Stimuleer je kind om alleen te spelen. Vergeet dan niet om af en toe een oogje in het zeil te houden. Als je kindje alleen speelt, zal dit hem een onafhankelijk gevoel geven waardoor hij zijn creativiteit de vrije loop kan laten.

Let erop dat je tijdens het samen spelen hem de kans geeft de richting van het spel te bepalen. Vaak hebben moeders het gevoel dat ze de hele tijd moeten praten tijdens het spelen; geef je kind de kans om ook te praten. Het zal je verbazen om te horen wat hij te zeggen heeft, als je hem de ruimte geeft.

Misschien vind je dit ook interessant: