How-to-make-your-own-playdough

Je eigen boetseerklei maken

Knoeien is leuk! Peuters vinden het heerlijk om vieze handen te krijgen. Door plassen stampen, in de modder spelen en er een enorme puinhoop van maken met speelgoed resulteert gegarandeerd in flink wat geschater. Maak daar gebruik van door je kind te laten helpen met koken, tuinieren en te laten vingerverven. En wat vind je van zelf boetseerklei maken?

LEKKER KNOEIEN Peuters zijn dol op nieuwe ervaringen en de meesten vinden niets leuker dan lekker smerig te worden terwijl ze spelen met water, modder of wat ze maar in handen krijgen! Maak gebruik van deze zorgeloze, nieuwsgierige fase door kliederspelletjes aan te moedigen. Zo kan je kind kennismaken met de verschillende eigenschappen, texturen en geuren van alledaagse, veilige stoffen. Binnen een paar minuten kun je zelf speelklei maken. Volg dit simpele recept en laat je peuter helpen om de bloem uit de zak te scheppen en het water in de pan te gieten:

- 150g witte bloem
- 300ml warm water met een paar druppels voedselkleurstof
- 75g zout
- 1 eetlepel plantaardige olie
- 2 theelepels bakpoeder

Doe alle ingrediënten in een grote steelpan. Zet de pan op halfhoog vuur en blijf roeren totdat het mengsel dikker wordt en in een deegbal verandert. Schep het deeg uit de pan, laat het een beetje afkoelen en kneed het tot alle ingrediënten goed gemengd zijn en je een soepele deegbal hebt. Voeg wat water toe als het deeg te hard is en wat bloem als het te plakkerig is. Zodra het is afgekoeld, bewaar je het deeg in een luchtdicht bakje of een plastic zak op een koele, droge plek.

Houd er rekening mee dat je peuter op deze leeftijd nog geneigd is om stukjes deeg in zijn mond te stoppen. Dus laat hem nooit alleen met het speeldeeg. Leer hem dat hij het niet op moet eten en stimuleer hem om zijn vingers erin te stoppen, de fascinerende nieuwe speelklei te kneden, bekloppen, in stukken te snijden en te versieren.

Misschien vind je dit ook interessant: