how to help your child develop language skills

Je kind helpen met het ontwikkelen van taalvaardigheden

Suzanne Dixon

Sta je te popelen je kind te helpen bij het ontwikkelen van zijn taalvaardigheden? Probeer deze tips:

Praat met hem Hoe 'voller' zijn taalomgeving is, hoe meer hij leert. Vertel over alles wat jullie samen doen en moedig hem aan hetzelfde te doen.
Gebruik correcte grammatica, geen 'babygebrabbel'. Hij leert het beste goed te praten door regelmatig goede voorbeelden te horen.
Stel vaak vragen. Hij zal willen antwoorden, wat hem stimuleert te praten. Daarnaast leert hij dat je bij gesprekken om en om aan het woord bent. Dit leidt op zijn beurt weer tot 'waarom' en 'waar' vragen ('hoe' en 'wanneer' komen later).
Benoem de dingen in de wereld van je kind.Help hem bij het leren door woorden helder en duidelijk te herhalen.
Laat werkwoorden zien! Benadruk werkwoorden – de actiewoorden – want deze woorden zijn vaak moeilijker te leren dan namen en zelfstandige naamwoorden.
Ga op een verstandige manier om met nadruk. Gebruik je stem om de nadruk op specifieke woorden te leggen en vraag de aandacht van je kind voor de betekenis van deze woorden. Hij begrijpt door je toon, langzamere tempo en pauzes dat dit voor hem bestemd is en zal zijn oren spitsen.
Gebruik gebaren om hem te helpen begrijpen waar je het over hebt. Wees een toneelspeler, je 'toneelstukjes' zullen je kind helpen in plaats van hinderen om woorden te leren.
Wees een beetje streng. Stimuleer je kind en eis op een vriendelijke manier dat hij woorden gebruikt om te krijgen wat hij wil. Als je denkt dat hij zichzelf beter kan uitdrukken, maak je bewust een fout. Je geeft bijvoorbeeld zijn water in een rode beker terwijl je weet dat hij de blauwe beker wilde. Geef hem daarna de kans je te vertellen wat je verkeerd begrepen hebt.
Reageer op wat hij zegt, niet op wat je weet dat hij bedoelt. Herhaal zijn zinnen met de juiste uitspraak en in de juiste vorm, maar vraag hem niet zichzelf te corrigeren. Hij zal dit uit zichzelf doen als hij een goed voorbeeld heeft om van te leren.
Lees hem voor. Naar verhalen luisteren verbetert de taalvaardigheden van je kind. Verbaas je niet als hij met je 'meeleest', want verhalen die hij vaker heeft gehoord kent hij vaak uit zijn hoofd.
Vraag je kind gebeurtenissen uit zijn leven te vertellen. Help hem lacunes op te vullen en overgangen te maken. Ideeën met elkaar kunnen verbinden is nu heel belangrijk. Gesprekken over gebeurtenissen in het verleden en de toekomst vormen de volgende stap.

Probeer ook bij alledaagse gebeurtenissen de taalvaardigheid te ontwikkelen. In plaats van bijvoorbeeld te vragen: "Wil je nu naar bed?" (Er is trouwens sowieso geen peuter die dan ja zegt!) zeg iets als: "Het is nu tijd om naar bed te gaan. Wil je je rode of blauwe pyjama aan?"

Misschien vind je dit ook interessant: