cooking-with-your-toddler

Koken met je peuter

Jeannette Moninger

De meeste peuters en kleuters vinden het leuk om "helpers" in de keuken te zijn. En hoewel dat extra paar handen ervoor kan zorgen dat alles wat langzamer gaat en er meer rommel wordt gemaakt, kan de kennismaking van je kind met koken een leuke manier zijn om de band te versterken en samen tijd door te brengen.

En een bonus is dat je je peuter zelfs gezonde eetgewoonten kunt aanleren en met nieuwe voedingsmiddelen kunt laten kennismaken als hij helpt bij het koken. Je kunt als volgt optimaal gebruikmaken van de tijd samen met je junior chef.

Kies een eenvoudig recept


Houd rekening met de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van je kind bij het kiezen van een gerecht. Vermijd ingewikkelde of tijdrovende recepten. Kies iets met weinig ingrediënten en eenvoudige stappen, zoals een toetje van fruit met yoghurt.

Omdat kleine kinderen graag hun vingertjes in de mond stoppen, moet je risico’s van ongekookte ingrediënten als koekjesdeeg met rauwe eieren zien te vermijden.

Winkel samen


Boodschappen doen met een peuter op sleeptouw kan veel tijd kosten, maar het kan ook leuk en leerzaam zijn om samen de benodigde ingrediënten te vinden die nodig zijn voor een gerecht. Stimuleer de ontwikkeling van je peuter door een leerervaring te maken van het tochtje naar de supermarkt.

Bespreek, terwijl je artikelen uit het schap haalt, hoe ze de smaak van je gerecht zullen beïnvloeden ("Deze blauwe bessen helpen onze muffins lekker zoet te maken!"), vraag je kind of hij rode, gele of groene paprika in je salade wil doen of geef hem een eerste spellingsles door letters op de verpakking aan te wijzen ("Suiker begint met de letter 's'!").

Zoek eenvoudige klusjes


Tot de keukenactiviteiten die geschikt zijn voor jonge kinderen (onder jouw waakzame blik), behoren onder andere fruit afspoelen, suiker of andere ingrediënten toevoegen, mengen, prakken en kloppen. Een leuk spelletje voor een ouder kind is het garneren van gebakken pannenkoeken met bessen in de vorm van een smiley of de eerste letter van zijn naam.

Houd alles in de gaten


Veiligheidsmaatregelen en continu toezicht in de keuken zijn van cruciaal belang. Laat je kind weten wat hij gerust kan gebruiken en aanraken, en waar hij altijd ver bij vandaan moet blijven, zoals de ronddraaiende gardes van een mixer, scherp keukengerei en hete oppervlakken zoals het fornuis en de oven. Zorg ervoor dat de handgrepen van je potten en pannen altijd richting fornuis wijzen om ongelukken te voorkomen.

Prijs de kookkunsten van je kind terwijl je de gerechten samen probeert en doe je best om het meel op de grond of dat kopje gemorste melk te negeren. Het belangrijkste is dat je het zelfvertrouwen van je kind vergroot door hem aan te moedigen nieuwe vaardigheden te leren en zelfs nieuwe voedingsmiddelen uit te proberen. Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook interessant: