Ontwikkeling peuters: van 21 tot 23 maanden

Ontwikkeling peuters: van 21 tot 23 maanden

Winnie Yu

Je kind is bijna 2 jaar oud! Ontdek hoe je je kleintje in de 21e tot 23e maand kunt helpen bij alle veranderingen.

In de afgelopen maanden heb je kunnen genieten van de snelle verbetering in de coördinatie en concentratie van je kind en zijn betere begrip van de wereld. Nu hij de 21ste maand in gaat, zal je zien dat je kind die vaardigheden steeds beter gaat beheersen.

Rond deze leeftijd zal je peuter ook strijd gaan leveren om meer zelfstandigheid. Steun hem in deze fase van 'zelf-doen'. Geef hem zolang dat veilig is de ruimte om dingen zelf te doen, zoals zelf zijn tanden poetsen of zijn eigen spullen halen.

Interessanter spelen
Op deze leeftijd is spelen de belangrijkste activiteit van je peuter en dé manier waarop hij leert hoe hij zich in de wereld moet gedragen. Hoewel hij op dit moment volledig op zichzelf is gericht, leert je peuter langzaam de sociale vaardigheden die hij later nodig heeft. Profiteer van deze nieuwe houding met de volgende tips:

Laat hem wat instructies opvolgen. Je peuter begrijpt nu eenvoudige instructies, waardoor je het spelen met hem interessanter kunt maken. Probeer hem meervoudige instructies te geven zoals 'schop de bal en ren dan naar mama', of 'pak je speelgoed op en stop het in de doos'.

Moedig je kind aan om te doen wat jij doet. Peuters van deze leeftijd willen dolgraag dingen nadoen die volwassenen doen, zoals de vloer vegen of bladeren harken. Je kunt je peuter een eigen bezempje of harkje geven zodat hij kan helpen. Laat hem dan zien hoe hij zijn favoriete knuffeldier in bed kan leggen, zoals jij hem altijd in bed legt.

Ga naar buiten. In de buitenlucht kan je peuter naar hartenlust rennen, klimmen en springen. Allemaal belangrijke vaardigheden waarmee hij een betere coördinatie krijgt. Hij wordt ook speelser. Laat hem lekker op je rug klimmen en ravotten in de speeltuin. Maar houd tijdens het buitenspelen een oogje op de veiligheid van je peuter.

Nodig andere moeders en kinderen uit om te komen spelen. Natuurlijk is je kleintje vooral met zichzelf bezig. Laat dat je niet weerhouden om andere kinderen uit te nodigen om te komen spelen. Je peuter leert het beste samen te spelen door in het gezelschap van andere kinderen te zijn. Laat ze, in alle veiligheid, zelf uitzoeken hoe ze samen kunnen spelen, zelfs als dat betekent dat ze naast elkaar in hun eentje zitten te spelen, zonder veel interactie met elkaar.

Misschien vind je dit ook interessant: