Peuters en fantasiespel

Peuters en fantasiespel

Cheryl Lock

Fantasiespel zal je peuter helpen bij het ontwikkelen van belangrijke vaardigheden voor een normale, gezonde groei. Hier zijn een paar leuke ideeën om je kind te helpen zijn spel optimaal te benutten.


Hoe pak je dit aan? Help je peuter door de lucht te vliegen als een superheld met tamme tijgers, en dat allemaal zonder zijn veilige slaapkamer te verlaten. Het is makkelijk om de fantasie van peuters te voeden met wat simpele spullen en speelgoed. Vergeet de toeters en bellen en kies eens voor ouderwetse voorwerpen. Een grote doos tover je zo om tot een ruimteschip of kano.

Oude kleren voegen een andere leuke dimensie toe aan het doen-alsof spel: Ze kunnen bijvoorbeeld worden getransformeerd tot doktersuniform of het pak van een zakenman.

Tips en advies
Zorg dat je niet teveel betrokken raakt of te vanzelfsprekend wordt in het fantasiespel van je peuter. Het idee achter fantasiespel is dat je kind zijn fantasie de vrije loop mag laten.

Als je hem wilt helpen bij het bedenken van nieuwe manieren van fantaseren, geef hem dan eenvoudige suggesties of een scenario en laat hem dan zelf verder fantaseren. Je kunt bijvoorbeeld voorstellen dat hij net heel goed nieuws heeft gekregen. Vraag hem hoe hij zou reageren en laat je peuter het verhaal verder zelf bedenken.

Een ander leuk idee is om een alternatief verhaal te verzinnen voor het favoriete boek of de favoriete film van je peuter. Een onderdeel van dit spel met je peuter bestaat eruit dat hij zelf nieuwe spelers en een andere verhaallijn kan bedenken. Je kunt samen een nieuw verhaal creëren terwijl je het naspeelt, wat het spel nog boeiender maakt.

Wat je ook voorstelt, hou het zo simpel mogelijk en volg het voorbeeld van je kind, zodat hij zijn spel optimaal kan benutten.

Leren en groeien
Fantasiewerelden geven peuters de kans om nieuwe dingen uit te proberen en hun emoties te organiseren op basis van wat er gebeurt. Fantasiespel is een perfecte manier voor je kind om denkbeeldige scenario's te spelen die later in het echte leven kunnen voorkomen. Moedig je kind aan om het fantasiespel te blijven spelen door hem zo nu en dan nieuwe spullen te geven om mee te spelen.

Misschien vind je dit ook interessant: