Vijf manieren om je peuter te helpen praten

Vijf manieren om je peuter te helpen praten

Kate Conaway

Als je kind 12 maanden oud is, begint hij met de eerste stappen om een pratende peuter te worden. Maar terwijl zijn spraak zich begint te ontwikkelen, is het belangrijk om de vaardigheden van je kind niet met andere kinderen te vergelijken. Ieder kind ontwikkelt zijn taalvaardigheid op zijn eigen tempo en alle kinderen hebben een ander karakter. Ook nadat ze één jaar oud zijn, praat het ene kind wat minder dan het andere.

Ongeacht die variatie zijn er vijf dingen die je kunt doen om de taalontwikkeling van je peuter te stimuleren.

Bereid je voor op een brabbelfeest!

1. Fantasiespel


De meeste peuters kennen ongeveer 50 woordjes tegen de tijd dat ze twee worden. Veel peuters kunnen zelfs zinnetjes van twee woordjes maken. Imitatie is een belangrijke manier waarop je peuter leert. Je kunt een spel met je kind spelen door hem dingen te laten doen waarvoor hij woordjes moet gebruiken, zoals telefoneren. Iets dat hij leuk vindt om na te doen.

Andere spelletjes die peuters aan het praten krijgen zijn het imiteren van een restaurant met knuffelbeesten en speelgoedeten, of door een speelgoedkassa te gebruiken en een supermarkt na te spelen. Geef je kind iedere dag een periode van ongestructureerde speeltijd waarin hij creatief kan zijn. Je zult versteld staan als je ziet hoe hij zijn speelgoed neerzet en ertegen gaat babbelen.

2. Samen lezen


Probeer elke dag samen hardop een paar boekjes te lezen. Je kunt ook regelmatig samen naar de bibliotheek gaan.

Je peuter kan tijdens het lezen de bladzijden omslaan. Wijs plaatjes aan en stel vragen om een dialoog op gang te krijgen ("Wat zegt het hondje?" of "Waar is de boer?"). Wanneer je thuis een nieuwe verzameling boekjes hebt, lees deze steeds opnieuw op dezelfde manier. Je zult versteld staan over hoe snel je kind het verhaal onthoudt. Hij kan zelfs op bepaalde punten het verhaal na vertellen en de rest van een verhaal invullen. Vraag hem later zijn favoriete verhalen aan zijn poppen en knuffelbeesten voor te lezen.

3. Praat met je kind


Praat tegen je kind met je alledaagse, volwassen stem. Wanneer je kind één jaar is, kun je de blije, hoge tonen uit de babytijd uit je stem weglaten en op een normale manier met hem praten. Hij zal dingen snel oppikken, geluiden nadoen die jij maakt en waarschijnlijk beginnen met praten. Gebruik gebaren zodat hij deze kan imiteren wanneer hij de juiste woorden niet weet.

4. Stel vragen


Sommige tweejarigen beginnen al zinnen van twee of drie woordjes te maken. Je kunt dit stimuleren door je peuter de hele dag door vragen te stellen (bijvoorbeeld: "Welk speeltje wil je?" of "Wie is dat?").

Hoewel zijn 'zinnen' nog geen volledig gedachten uitdrukken, zal hij wel zijn idee kunnen overbrengen. Communiceer de hele tijd met je peuter, knik en lach ook wanneer zijn reactie taaltechnisch gezien niet goed of onbegrijpelijk is.

5. Introduceer nieuwe woorden


De eerste woordjes van je baby zullen waarschijnlijk bestaan uit familienamen, favoriete speeltjes en alledaagse artikelen zoals melk. Het belangrijkste wat je moet weten over de spraakontwikkeling, is dat peuters leren door te luisteren en zelf te oefenen.

Blijf nieuwe dingen aanwijzen en beschrijf ze aan je kind. Dat kan alles zijn van lichaamsdelen, zoals armen en benen, tot dingen in de natuur, zoals vogels en bomen.

Maar heb vooral plezier!

Misschien vind je dit ook interessant: