Vijf manieren om motorische vaardigheden van je peuter te stimuleren

Vijf manieren om motorische vaardigheden van je peuter te stimuleren

Suzanne Dixon

De handen van je kind kunnen steeds beter allerlei kleine handelingen uitvoeren. Ook leren zijn ogen en handjes samen te werken, waardoor hij uiteindelijk allerlei prachtige dingen kan maken.

Nu is het nog zo dat als één hand bezig is, de andere hand waarschijnlijk ook meebeweegt. Dit spiegeleffect zal steeds minder worden naarmate zijn zenuwstelsel verbetert.

Op deze leeftijd maakt je peuter waarschijnlijk ongeveer evenveel gebruik van beide handen, maar al spoedig zal blijken of hij rechts- of linkshandig is. Ontdek hoe één hand de voorkeur krijgt om mee te eten of te kleuren. Dit is zeer waarschijnlijk de hand waarmee hij later het meeste zal doen. (Eén voet wordt eveneens dominant, dus let op welke voet hij gebruikt bij het rondtrappen van een bal.)

Hier volgen enkele manieren om de ontwikkeling van de fijne motoriek van je kind te bevorderen:

1. Helpen met aankleden


Trek de ritssluitingen van zijn kleding half omhoog en laat hem zelf de rest doen. Laat hem ook oefenen met knopen. Hoewel dit een stevige uitdaging vormt, zul je beslist vooruitgang zien.

2. Geef hem de juiste hulpmiddelen


Inmiddels zou hij moeten kunnen omgaan met een lepel en misschien zelfs wel met een vork. Het mes is nog een beetje lastig, maar als je hem zacht voedsel laat snijden, zal hij snel snappen hoe een mes werkt.

3. Speel met water


Geef je kind de gelegenheid om zijn gietvaardigheden te verfijnen in het bad of in de wastafel. Zodra hij beter in staat is vloeistof van het ene kopje of bakje naar het andere te brengen, kun je hem laten oefenen aan de eettafel (gebruik in eerste instantie kleine bakjes).

4. Laat de creativiteit de vrije loop


De verbeterde motoriek van je kind blijkt wellicht het meest bij het tekenen of kleuren met potloden en stiften (onder jouw toezicht, natuurlijk!).

Kijk hoe hij een potlood in de hand neemt met de punt naar beneden. Eerst gebruikt hij zijn hele vuistje en daarna de vingertjes. (Tegen de tijd dat hij vijf is, heeft hij de greep met drie vingers onder controle.) De willekeurige krabbels van je kind gaan waarschijnlijk wat meer op ronde vormen lijken.

En al spoedig kun je een menselijk figuurtje herkennen in deze ronde vormen. Het lijkt in het begin waarschijnlijk meer op een kikkervisje, maar dat neemt niet weg dat het te herkennen is!

5. Oefen met tekenen


Geef je peuter lijnen en vormen om na te tekenen. Hij kan waarschijnlijk voorlopig alleen nog maar horizontale en verticale lijnen tekenen, maar er is een fascinerende ontwikkeling in gang gezet: hij leert om ideeën op papier te zetten.

Misschien vind je dit ook interessant: