5 tips to keep your pet and child playing nicely

Vijf tips om te zorgen dat je huisdier en je kind leuk met elkaar spelen.

Suzanne Dixon

Je weet vaak niet wat je moet denken wanneer een kind een huisdier pijn doet. Ook al weten wij als volwassenen dat het verkeerd is, voor jongere kinderen kan de zaak wat anders liggen.

1. Gebruik de leeftijd als factor


Een kind onder de twee jaar gaat vaak te ruw met een huisdier om, omdat hij te graag met hem wil spelen en een reactie van het dier verwacht.

Kinderen die zo jong zijn begrijpen het nog niet echt en onthouden de woorden "zachtjes" of "wees lief voor de hond" niet. Laat ze zien hoe ze goed met een huisdier moeten omgaan, maar verwacht nog niet dat de informatie blijft hangen. Kinderen van deze leeftijd begrijpen het concept van wreedheid nog niet helemaal, dus houd de boel in de gaten en vermijd te enthousiaste omhelzingen.

2. Houd je kind in de gaten


Op zo'n jonge leeftijd heeft een kind niet veel aan een nieuw huisdier, dus het is beter om een paar jaar te wachten met een nieuw huisdier, als je er niet al eentje hebt.

Als het huisdier er al voor de geboorte was, of van een zusje of broertje is, verwacht dan niet dat je peuter veel zal leren. Hij zal eerder een iets te ruwe nieuwsgierigheid tonen. Kleine dieren zoals hamsters, konijnen, of poesjes zijn schattig om naar te kijken maar laat een peuter ze niet vasthouden! Vermijd verwondingen aan beide kanten door de kleine huisdieren in een kooi te houden.

3. Begrijp jaloersheid


Jaloersheid kan ook een reden zijn van deze ruwheid. Soms wordt een huisdier of een peuter jaloers omdat de aandacht van de ouder teveel naar de ander gaat. Ook als je ze liefde en loyaliteit hebt bijgebracht is jaloersheid soms onvermijdbaar, dus let op: normaal zachtaardige dieren en peuters kunnen elkaar in de haren vliegen!

4. Begin het je kind nu te leren


Na de leeftijd van twee of drie kunnen kinderen leren hoe ze goed met een huisdier om moeten gaan, maar ze begrijpen nog steeds niet hoe het huisdier zich voelt. Ze zullen begrijpen wat ze met het huisdier kunnen spelen, maar nog steeds niet hoe ze moeten spelen. Op deze leeftijd weet een kind wat "gooi de bal naar hem toe en roep 'vang' naar hem!" betekent, maar hij snapt nog steeds niet wat "zachtjes" of "wees lief voor de hond" betekent

Je kunt het op deze leeftijd beter laten zien dan het zeggen, kinderen zullen dan beter onthouden hoe ze met een dier moeten omgaan. Onopzettelijke ruwheid kan onderdeel van het leerproces zijn, maar het is de taak van de ouder om het kind specifieke, en geschikte manieren te leren om met dieren om te gaan

5. Pas op voor expres pijn doen


Een kind boven de drie dat het concept van lief zijn voor een dier heeft begrepen, maar toch nog regelmatig expres een dier pijn doet is een ander verhaal. Zo'n kind is misschien heel boos over iets en neemt wraak op het dier.

Probeer te ontdekken wat hij met dit gedrag wil zeggen. Soms komt dit soort gedrag op bij stress, bij een verandering in het huishouden of bij bijna alle belangrijke gebeurtenissen. Vertel je kind wat hij niet goed doet en probeer een onderliggend probleem te ontdekken. Je kunt er natuurlijk ook, zoals altijd, met je zorgverlener of de dokter over praten om te ontdekken waar deze agressie vandaan komt.

Misschien vind je dit ook interessant: