Making a shape shorter

Vormensorteerder

Voordat je kind toe is aan complexere puzzels, begint hij met geometrische basisvormen te sorteren en deze door het juiste gat te duwen. Maak je eigen vormensorteerder.

Hoe je het kunt spelen
Pak een oude schoenendoos en teken twee vormen op de deksel, een cirkel groot genoeg zodat twee kleine ballen of twee lege plastic flesjes erin passen, en een vierkant groot genoeg voor een houten blok. Gebruik een scherp mes om de vormen uit te snijden.

Zorg vervolgens voor diverse ronde en vierkante objecten voor je peuter om bekijken en te betasten terwijl jij ze benoemt en beschrijft. 'Dit is een bal'. 'Ballen zijn rond.' 'In welk gat past de bal denk je?'

Als je samen een paar ballen en blokken erin gegooid hebt, laat dan je peuter zien hoe hij het deksel omhoog kan doen om te zien waar alle voorwerpen gebleven zijn. Ze zijn er allemaal, je peuter kan er opnieuw mee spelen. Voeg later andere vormen toe om het spel uitdagender te maken.

Leren en groeien
Wanneer peuters proberen geometrische vormen in de bijbehorende gaten te passen, leren ze te plannen, en problemen te voorspellen en op te lossen.

Misschien vind je dit ook interessant: