Begrijpen van de belangrijke fases in de cognitieve ontwikkeling van je peuter

Begrijpen van de belangrijke fases in de cognitieve ontwikkeling van je peuter

Je peuter groeit en doorloopt voortdurend nieuwe belangrijke fasen van zijn cognitieve ontwikkeling. Ontdek waar je in het tweede jaar op moet letten.

Een doorsnee peuter van 12 maanden heeft al aardig wat mentale vaardigheden ontwikkeld en belangrijke fases bereikt in de cognitieve ontwikkeling. Tussen de 12 en 23 maanden zal hij steeds meer oppikken.

Tegen de tijd dat je baby één jaar wordt, heeft hij waarschijnlijk een flink aantal mijlpalen bereikt in de vroege ontwikkeling van het kind, waaronder:
Hij reageert op zijn naam.
Begrijpt een paar woorden.
Kan zelf een paar makkelijke woordjes brabbelen zoals ‘mama’ en ‘papa’.
Wijst naar dingen.
Kan ‘dag’ zwaaien.
Probeert dierengeluiden na te doen.

Je kunt zorgen dat je actieve kleintje bezig blijft met de wereld om zich heen door middel van bepaalde spelletjes, plaatjesboeken voorlezen om de namen van voorwerpen in zijn geheugen te verankeren, en hem meenemen naar de speeltuin of het park zodat hij kennis maakt met nieuwe dingen. Boeiende activiteiten, zoals deze, helpen je peuter om belangrijke fases in de cognitieve ontwikkeling in zijn tweede levensjaar te doorlopen.

Rond deze periode begint je kleintje waarschijnlijk ook de volgende dingen te kunnen:
Zich realiseren dat dingen bestaan, zelfs wanneer hij die niet kan zien.
Voorwerpen op plaatjes vinden als ernaar wordt gevraagd.
Eenvoudige aanwijzingen opvolgen.
Laten zien dat hij kleuren en vormen begrijpt.
Dingen beter onthouden.

Om deze vaardigheden te stimuleren kun je spelletjes gebruiken zoals Memory. Zorg er ook voor dat hij vaak bij vriendjes thuis kan spelen, zodat hij ook zijn sociale vaardigheden kan ontwikkelen.

Misschien vind je dit ook interessant: