buying-the-right-shoes-for-your-new-walker

De juiste schoentjes kopen voor je lopende kind.

Melissa A. Kay

Je peuter loopt en je wilt zeker weten dat zijn voeten beschermd zijn. Leuke schoenen zijn onweerstaanbaar, maar hun vorm en functie zijn belangrijker.

Nu je kind een peuter is, heeft hij wat stevigers nodig om te lopen, vooral buitenshuis. Veel moeders vinden het prima dat hun peuter de eerste stapjes zonder schoenen zet, maar zodra hij er echt vandoor gaat, zijn schoenen belangrijk voor veiligheid, ondersteuning en bescherming.

"Door op blote voeten te lopen kunnen kinderen hun tenen beter gebruiken voor grip op de grond, terwijl ze stabiliteit krijgen met hun hielen", aldus de American Academy of Pediatrics. "Dit versterkt de ontwikkeling van spieren. Hoewel je kleintje binnenshuis op blote voeten kan oefenen, is het belangrijk dat hij buitenshuis schoenen draagt vanwege hygiëne en veiligheidsredenen." Experts zijn het er over eens dat schoenen na die eerste stapjes belangrijk zijn.

Het kopen van de juiste schoenen hoeft niet ingewikkeld te zijn, maak het jezelf gemakkelijk. Door deze vier vragen te beantwoorden kan je zorgeloos met je peuter op pad

• Welk materiaal moet ik zoeken?
• Hoe moeten ze passen?
• Veters, sneakers, open neuzen?
• Hoe vaak moet ik ze vervangen?

"Peuterschoenen met zolen die te zacht zijn, kunnen er voor zorgen dat ze uitglijden en vallen", zegt Joanne Cox, algemene kinderarts bij Boston Children's Hospital. "Een leren of rubberen zool helpt bij de juiste hoeveelheid grip."

Er is eigenlijk geen verschil tussen wat iets een goede schoen voor jou maakt en wat een goede schoen is voor een lopende peuter. Laat je kleintje een poosje door de winkel lopen, dit is heel belangrijk, en zoek dan naar mogelijke signalen van ongemak. Vraag je kind eerlijk te zijn: hij zal misschien de schoenen mooi vinden en dan wat minder makkelijk zeggen dat ze schuren.

Omdat je peuter zoveel mogelijk tijd op zijn voeten zal willen doorbrengen, moet je ervoor zorgen dat de schoenen los genoeg zijn om de voet voldoende bewegingsruimte te geven, maar strak genoeg dat ze aan de voeten blijven zitten.

Dat gezegd hebbende zijn instappers met een dichte neus die voldoen aan de bovengenoemde criteria je beste keus. Je kleintje raakt hierbij niet verstrikt in veters en houdt zijn voeten beschermd.

Wat betreft de maat zul je waarschijnlijk iedere twee tot vier maanden nieuwe schoenen moeten kopen omdat je kleintje nog steeds groeit, dus zijn schoenen zijn niet echt "investeringen"!

Vergeet niet dat ieder merk, stijl en schoen verschillend is, dus zorg iedere keer als je schoenen koopt, je peuter ze uitprobeert en er even mee door de winkel loopt. Moeders van nieuwe wandelaars hebben een heel leuk vooruitzicht!

Misschien vind je dit ook interessant: