Your-child-s-developing-sense-of-self

Het groeiend zelfbewustzijn van je kind

Blauw en roze. Op deze leeftijd vindt je peuter het waarschijnlijk even leuk om met poppen te spelen als met auto's. Het geslachtsbewustzijn is nog niet ontwikkeld. Als je de komende maanden goed oplet, zul je echter kleine meisjes- of jongensachtige gewoontes en voorkeuren ontdekken, bijvoorbeeld door speelgedrag en emotionele reacties op situaties.

POPPEN OF VRACHTWAGENS Alles is even leuk op dit moment voor jouw peuter. Maar zelfs op deze jonge leeftijd kun je de eerste tekenen van de groeiende seksuele identiteit van je kind zien. Jouw kleintje heeft de verschillen tussen de twee geslachten al vroeg in zijn leventje gezien. Slechts een paar maanden oud en hij had al een mentale categorie voor mensen als mama – ze hebben hoge stemmen, zachte gezichten en een speciale manier van lopen – en de andere categorie voor mensen als papa - met lage stemmen, prikkende gezichten, grote, stevige handen en een andere manier van lopen. Maar het onderscheid tussen mannen en vrouwen is in dit stadium louter gebaseerd op bepaalde duidelijke biologische verschillen en niet op wat het eigenlijk betekent om een man of een vrouw te zijn, hoe dit van invloed is op ons gedrag, wat we leuk vinden of niet leuk vinden, keuzes in het leven etc. Geslacht is een onderdeel van onze sociale identiteit en het duurt een aantal jaren om dit te ontwikkelen.

EEN GEVOEL VAN EIGENWAARDE OPBOUWEN Op tweejarige leeftijd spelen jongens en meisjes vrijwel op dezelfde manier en houden ze zich over het algemeen niet bezig met het geslacht van hun speelmaatjes. Op dit moment is de identiteit van jouw kind voornamelijk gebaseerd op zijn plek in het gezin, de banden die hij met anderen opbouwt en zijn huidige gedachten en gevoelens. Dit heeft weinig te maken met het idee van jongens ten opzichte van meisjes. Maar kleine geslachtsvooroordelen worden steeds duidelijker in de komende maanden. Veel kleine meisjes laten in hun derde levensjaar verzorgend gedrag zien in hun spelactiviteiten en willen de daden en reacties van hun moeder nabootsen. Jongens, aan de andere kant, zullen geleidelijk aan de meer ruige, luide en energieke aspecten van de mannelijke rol gaan uittesten. Maar deze momenten komen sporadisch voor; een klein meisje dat op het ene moment haar popje wiegt en zachtjes zingt, kan het andere moment net zo goed auto's en treinen op elkaar laten botsen. Toch ontwikkelen deze stereotiepe verschillen zich. Binnen een paar jaar zal de seksuele identiteit van je kind de meeste keuzes gaan bepalen. Dus geniet nu vooral van het feit dat jouw kleine ventje zowel roze als blauw mooi vindt en het hem niet kan schelen of je jongens of meisjes uitnodigt om te komen spelen!

Misschien vind je dit ook interessant: