Stopping-toddler-tantrums

Hoe kan ik het beste omgaan met de woedeaanvallen van mijn peuter?

Wordt jouw twintig maanden oude peuter na zijn middagdutje wakker als een humeurig beertje uit zijn winterslaap? Krijgt hij enorme woedeaanvallen voor het eten? Wat kun je hier aan doen?

Het antwoord ligt misschien in het woord 'avondeten'. Wanneer je peuter wakker wordt, kan het uren geleden zijn sinds de laatste consumptie, waardoor zijn bloedsuikerspiegel is gezakt. Daar wordt iedereen wel chagrijnig van! Sommige kinderen (en volwassenen) hebben meer tijd nodig dan anderen om helemaal wakker te worden na een dutje. Dat kan hen gedesoriënteerd en humeurig maken.

Bied je peuter iets te eten aan voordat hij gaat slapen, dat helpt hem blij wakker te worden na een dutje. Denk aan een volkoren pannenkoekje, broodje, of fruitsapje, dat helpt om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Geef hem ook de tijd om goed wakker te worden na een dutje, in plaats van hem direct bij een activiteit te betrekken.

Als hij alsnog een woedeaanval krijgt, probeer dan het volgende:
• Bied afleiding. Pak zijn favoriete boek of speeltje. Of probeer een verandering van omgeving door hem een tijdje mee naar buiten of naar een andere kamer mee te nemen.
• Negeer de woedeaanval (maar niet het kind). Probeer je peuter in je armen te houden zonder te veel aandacht te schenken aan het huilen, schreeuwen, schoppen en slaan. Als dat niet gaat of niet helpt, blijf in de buurt en houd hem in de gaten totdat hij kalmeert.
• Geef je kind de ruimte. Soms helpt het om een kind uit een situatie te halen en hem wat tijd te geven om zelf te kalmeren.
• Blijf rustig. Twee woedeaanvallen (die van hem en die van jou) maakt de situatie alleen maar erger. Als je merkt dat je prikkelbaar wordt, haal dan diep adem en verlaat de ruimte een minuut of twee als je dat nodig hebt. Realiseer je dat woedeaanvallen niet eeuwig duren.

Misschien vind je dit ook interessant: