helping-your-toddler-master-stairs-and-beyond

Leer je peuter traplopen en meer.

Ellen Neuborne

Nu je baby loopt, bestaat de wereld uit een hele reeks uitdagingen. Je instinct zegt misschien dat je je kleintje weg moet houden bij alles dat een val kan veroorzaken, maar je kunt hem ook leren hoe het veilig gebruikt kan worden.

Als je kind dat leert, zal hij een stuk beter voorbereid zijn om met zelfvertrouwen rond te lopen.

Bewaar de babyhekjes


Je hebt waarschijnlijk al traphekjes bovenaan en onderaan de trap en dat is alleen maar goed. De American Academy of Pediatrics adviseert schuimblokken of karton met stof.

Zodra je kleintje zelfverzekerd kan lopen, kun je hem laten zien hoe hij de leuning van een echte (gestoffeerde) trap moet vasthouden. Laat zien hoe je op de billen naar beneden kunt schuiven als hij nog niet zo gemakkelijk naar beneden gaat als omhoog. Laat hem de onderste drie treden op en neer lopen tot het goed gaat.

De hele trap


Als je kind de onderste drie treden goed beklimt, is hij er klaar voor om de hele trap te proberen, onder jouw begeleiding natuurlijk.

Laat hem van beneden naar boven klimmen en blijf steeds aanmoedigen de trapleuning te gebruiken. Oefen natuurlijk ook met het naar beneden gaan. Blijf in de buurt en sta altijd een tree onder je kind om hem in het geval van vallen op te kunnen vangen.

Zelfs als je peuter al goed op de trap kan lopen is het verstandig de traphekjes nog wat langer te bewaren, zodat hij eerst alleen oefent als jij in de buurt bent.

Andere obstakels


Als je dacht dat de trap al een uitdaging was, wacht dan maar tot je peuter in de buitenwereld op avontuur gaat! Buiten stikt het van de gevaarlijke elementen die lastig zijn voor lopers van alle leeftijden.

Om deze te beheersen is het verstandig om in het begin een simpele en niet-onderhandelbare regel op te leggen: altijd een handje geven. Roltrappen, liften en rolbanen zijn allemaal nieuwe ervaringen voor je kleine loper. Aangezien daar over het algemeen veel mensen zijn, heb je niet echt de tijd om op een rustige manier te oefenen en het uit te leggen.

Houd de hand van je peuter stevig vast terwijl je doorloopt. Hoe zeker hij ook lijkt, maak van het hand vasthouden een verplichting. Stimuleer je peuter altijd de leuning van de roltrap of rolbaan vast te houden. En handhaaf voor deze uitdagingen steeds de regel van "niet dollen".

Peuters willen graag hun nieuwe mobiliteit uitproberen en met een beetje hulp van jou kunnen ze zelfs het gevaarlijkste terrein aan.

Misschien vind je dit ook interessant: