Leren lopen kan het emotionele gedrag van je kind beïnvloeden.

Leren lopen kan het emotionele gedrag van je kind beïnvloeden.

Geen dutjes meer! Misschien wil je peuter minder regelmatig dutjes doen nu het leven vol nieuwe uitdagingen zit. Als de gebruikelijke dagindeling niet meer past bij de hoeveelheid energie van je kind, is het misschien tijd om de dag anders in te delen om tegemoet te komen aan zijn veranderende behoeftes. Je zou bijvoorbeeld van twee dutjes naar eentje midden op de dag kunnen gaan. Je zult dan minder tijd hebben voor jezelf, maar je kunt het maar beter doen als je wilt dat hij 's avonds doorslaapt.

EEN VERANDEREND PATROON Dat je baby wil gaan staan en lopen, schopt waarschijnlijk zijn dagelijkse patroon in de war, inclusief zijn slaapschema. Zijn slaapschema, met een ochtend- en een middagdutje, wordt minder voorspelbaar. Soms oefent een baby liever met bewegen dan dat hij in zijn bedje slaapt. Blijf hem toch ’s ochtends en ’s middags een tijdje in zijn bedje leggen, maar maak je geen zorgen als hij niet slaapt. Uiteindelijk zal hij weer dutjes gaan doen als hij het lopen onder de knie heeft gekregen en de nieuwigheid eraf is. Waarschijnlijk wordt hij ’s nachts vaker wakker. Je kunt hem helpen om weer in slaap te vallen door rustig maar duidelijk te reageren en het vertrouwde bedritueel weer toe te passen. Geef de baby tien minuten de tijd om zelfstandig in slaap te vallen. Ga daarna naar hem toe, aai hem, stel hem gerust dat je er bent en ga daarna weer weg.

Het eetpatroon kan ook verstoord zijn: je baby eet amper bij de ene maaltijd en bij de andere meer dan jijzelf. Vertrouw hem maar. Uiteindelijk vindt hij vanzelf een evenwicht, als je er maar geen probleem van maakt. Biedt energierijke snacks aan zoals een broodje, toast met smeerkaas, of banaan.

Misschien vind je dit ook interessant: