Moet ik hem zelf laten kiezen?

Moet ik hem zelf laten kiezen?

Kiezen en beslissen is een essentieel onderdeel van zelfstandig worden. Het is misschien verleidelijk om alles voor je kind te regelen, maar probeer toch om je kind zo vaak mogelijk zelf te laten kiezen, bijvoorbeeld wat hij wil eten, welke kleren hij aan wil, en waar hij mee wil spelen. Wat eten betreft zul je daar waarschijnlijk het meest moeite mee hebben, omdat je wilt dat hij gebalanceerd en gevarieerd eet. Maar tegelijkertijd wil je ook niet het risico lopen dat je kind een negatieve houding tegenover eten ontwikkelt.

KIEZEN Op deze leeftijd laat je je peuter zoveel mogelijk zelf kiezen, binnen redelijke grenzen. Dat geldt ook voor een paar van de dingen die hij eet. Biedt gezond eten aan en geef hem daaruit de keus. In het tweede jaar bereiken de eetlust en groei meestal een stabiel niveau, dus hij heeft wat minder nodig dan eerst. En wat betreft eten: je kind hoeft geen gepureerde hapjes meer. Als je dingen geeft met wat textuur, kan je kind goed oefenen met eten. Hij krijgt zo de kans om ook steviger voedsel te leren kauwen en doorslikken. En hij maakt gelijk kennis met nieuwe smaken. Laat hem kiezen wat hij wil eten van wat er op het menu staat voor de rest van het gezin, maar doe in zijn portie geen zout.

KLEINE TIP: Maak je niet druk over het eten. Maak geen opmerkingen zoals: "Kijk, je zus is echt dol op groenten". Als je er de nadruk op legt, heeft hij er gelijk geen zin meer in. Het kan zelfs tot eetproblemen leiden. Hij eet wel als hij honger heeft. Het gezellig maken aan tafel helpt om je kind goede eetgewoonten aan te leren. Probeer elke dag minstens één keer met het hele gezin samen te eten. Verwacht alleen niet dat hij bij jullie aan tafel kan blijven zitten; hij houdt het maximaal een paar minuten uit. Maar die paar minuten zijn heel belangrijk, omdat hij leert dat hij ook onderdeel uitmaakt van deze gezinsactiviteit.

Misschien vind je dit ook interessant: