Natural-sensitivities

Onzekerheid bij kinderen. Alles over de ontwikkeling, onzekerheid en zelfstandigheid

Annette Karmiloff-Smith & Malte Mienert PhD, FBA, FMedSci, MAE & Prof. Dr.

Is je kind verlegen in de buurt van onbekenden of kan hij moeilijk met veranderingen omgaan? Onzekerheid is normaal bij kinderen tussen twee en zeven jaar. Wil je weten hoe je met onzekerheid bij je kind om moet gaan? Lees dan verder!

Onzekerheden kunnen voor elk kind gebruikelijk of persoonlijk zijn, maar alle kinderen hebben algemene onzekerheden, binnen alle stadia van hun ontwikkeling. Deze algemene onzekerheden zijn gekoppeld aan hun cognitieve, sociale, fysieke en natuurlijke ontwikkeling.

Vormen van meerdere sociale relaties.
Wanneer je kind voor de eerste keer naar buiten gaat, moet je kleintje leren om zich ook te binden aan andere mensen dan zijn ouders. Je kind wordt geconfronteerd met een ander aspect van onafhankelijkheid als kind. Dit kan een moeilijke periode zijn, niet alleen voor je kind, maar ook voor jou!

Bij het vormen van nieuwe sociale relaties kunnen kinderen vaak met algemene gevoeligheid reageren op toiletgewoontes. Het kan zijn dat ze zich niet comfortabel voelen om naar het toilet te gaan in de aanwezigheid van een andere persoon dan hun ouders. Zorg ervoor dat je oppas dezelfde producten als thuis gebruikt. Hierdoor zal je baby een vertrouwd gevoel krijgen en zal hij sneller de link tussen zijn nieuwe oppas en thuis leggen.

Tips om je kind te helpen bij het aangaan van meerdere sociale contacten:
Het is belangrijk voor jou om een goeie band op te bouwen met de nieuwe oppas van je kind. Als jij iemand vertrouwt, zul je dit uitstralen en zal je kind diegene ook eerder vertrouwen.
Probeer erop te letten dat wanneer je met iemand anders communiceert, je gezicht positief en bemoedigend staat. Onafhankelijkheid van kind stimuleren.
Kinderen raken makkelijk van de slag door verandering. Probeer je aan je routines vast te houden door steeds dezelfde producten te gebruiken. Een nieuwe tandenborstel of een nieuwe shampoo die je kind niet herkent, kan hem van slag brengen als hij op een andere plek dan thuis is.

Emoties voor zelfbewuste beoordeling.
Een kind van drie tot vier jaar oud zal ineens duidelijk voor ogen hebben van hoe hij gezien en behandeld wil worden. Bovendien zal hij natuurlijke ontwikkeling volgen en karaktertrekken ontwikkelen zoals onzekerheid en schaamte.

Als je kleintje zijn eigen billen op het toilet wil afvegen, geef hem dan wat tijd om hem dat zelf te laten doen. Laat hem eerst zien hoe het moet, observeer zijn pogingen en moedig hem aan. Geef hem een kindvriendelijk product dat speciaal voor zijn kleine handjes is ontworpen, zodat hij het zelf kan doen en zich trots kan voelen als alles lukt.

Zo zorg je ervoor dat je kleintje niet over zichzelf twijfelt of zich schaamt:
Zoek de balans tussen helpen en het zelf doen bij je kind. Help hem niet te snel! Bied je hulp aan en accepteer dat hij met terugslag te maken kan krijgen, het belangrijkste is dat je kindje het blijft proberen. Als je kindje niet succesvol is in de taak die hij wilde volbrengen, verzeker hem dan dat dit geen probleem is. Oefening baart kunst en het lukt hem de volgende keer vast wel!
Wanneer je kindje interesse toont in een bepaalde activiteit, geef hem dan een eenvoudige taak en voldoende tijd om dit te volbrengen. Als hij de natuurlijke ontwikkeling volgt, laat hem dan in de taken die je kindje zelf kan uitvoeren ontwikkelen. Prijs zelfs de kleinste prestaties.
Maak samen met je kind een overwinningslied dat je samen kunt zingen wanneer hij een taak goed uitvoert. Soms is het handig om bijvoorbeeld samen een lied te maken waarin je je kind aan de taak en de daarbij behorende stappen herinnert.


Zelfbewustzijn.
Op twee tot drie jarige leeftijd begint je kleintje zich te realiseren dat hij een persoon is met een eigen persoonlijkheid; hij zal eigenschappen beginnen te ontwikkelen zoals verlegenheid en schaamte.
Het toiletbezoek is een goed voorbeeld bij deze fase. Je kindje begint zich te schamen om zijn behoefte in het bijzijn van anderen te doen en zal gezinsleden de deur uit duwen en zeggen dat hij het zelf kan doen, wat misschien nog niet het geval is. 'Doe niet zo verlegen' of 'het maakt niet uit wat andere mensen denken', zal wellicht jouw eerste reactie op dit gebeuren zijn. Probeer je in te houden en laat je kind het zelf maar ontdekken.

Als je kind een denkbeeldig vriendje heeft, nodig die dan uit om met hem mee naar het toilet te gaan. Je kunt bijvoorbeeld met z'n allen op avontuur naar het toilet en een leuk product 'ontdekken' dat je kunt gebruiken. Verander schaamte in iets leuks: zo help je je kind schaamte te overwinnen, en door de hulp van het denkbeeldige vriendje in te roepen versterk je jouw standpunt.

Tips om je samen met je kind zijn verlegenheid/schaamte te overwinnen.
Laat je kind kennis maken met een situatie waarin hij zijn emoties en gevoel van eigenwaarde kan uiten. Blijf in de buurt zodat hij naar jou kan komen als hij plotseling zelfbewust en verlegen wordt.
Dwing je kind niet. Als je kind iets weigert, ga dan niet in discussie en probeer hem niet te dwingen. Leid hem van het conflict af door hem iets verrassends of interessants voor te houden.
Als je kind een denkbeeldig vriendje heeft, stimuleer zijn verbeelding dan. Stel vragen over het vriendje, vraag hoe hij of zij eruit ziet. Of het een dier is en welke kleur hij of zij heeft. Probeer actief betrokken te zijn met het denkbeeldige vriendje van je kind door bijvoorbeeld het vriendje een naam te geven en samen te spelen.

Misschien vind je dit ook interessant: