Child-development-15-to-18-months

Peuterontwikkeling: 15 tot 18 maanden

Cheryl Lock

Je baby is een peuter en zijn persoonlijkheid begint zichtbaar te worden. Hij doet je na, speelt graag verstoppertje en zoekt je goedkeuring. Ontdek wat je nog meer zult zien in deze magische maanden.

Tussen de 15 en 18 maanden boekt je peuter enorme vooruitgang nu hij alles om zich heen in zich op kan nemen. Hij observeert goed en zal dingen bestuderen, zal mensen om zich heen na gaan doen en uiteindelijk begrijpen dat hij je niet voor altijd kwijt is als hij even van je gescheiden is. Zijn intense nieuwsgierigheid en fysieke vaardigheden zijn een gevaarlijke combinatie. Zorg dus dat je huis peuterbestendig is.

Op deze leeftijd is je kleintje afwisselend erg onafhankelijk en heel aanhankelijk. Het is moeilijk voor een peuter om iets te accepteren waarbij hij niet in het middelpunt van de belangstelling staat. Speelgoed delen is lastig; het is heel normaal als je kind op deze leeftijd erg bezitterig is. Maar maak je geen zorgen, het is een leerproces voor je peuter. Je kunt het volgende doen om een gezonde ontwikkeling van je kind te stimuleren:

Wees je bewust van je eigen gedrag.
Nadoen is een integraal onderdeel van nieuwe dingen leren en van gedrag aanleren. Op deze leeftijd is je peuter een meesterlijke imitator en leert hij door alles wat jij doet na te apen. Dus let op wat je zegt en doet, omdat hij het waarschijnlijk zal herhalen. Sta er nu bij stil wat je niet wilt dat hij hoort!

Breng wat tijd gescheiden door
Sommige kleintjes hebben op deze leeftijd nog last van verlatingsangst, maar ze vinden het steeds minder eng om niet bij hun ouders te zijn. Tijd doorbrengen zonder ouders helpt je kleintje om onafhankelijker te worden. Laat je peuter altijd weten dat je weggaat. Sluip nooit weg en zeg dat je terugkomt. Weten dat je terugkomt stelt hem gerust.

Zorg voor speciale speeltjes.
Veel kinderen zijn op deze leeftijd bezitterig. Als je kind zijn bezit fel verdedigt, kan het helpen om een paar speeltjes te kiezen die alleen voor hem zijn en waar niemand anders mee mag spelen. Zulke speeltjes geven hem het gevoel dat hij meer controle heeft in zijn wereldje.
Zeg nee tegen lichamelijke agressie

Je peuter kan zijn woede nog niet beheersen. Op deze leeftijd slaan kleintjes vaak andere kinderen. Houd de vechtlust onder controle door in te grijpen en duidelijk te zeggen: ‘Niet slaan’. Geef het spel vervolgens een positieve draai.

Prijs hem voor goed gedrag.
Wanneer peuters van deze leeftijd iets speciaals doen, dan stoppen ze vaak even om te kijken of jij het wel hebt gezien. Als dat zo is, prijs je kleintje dan. Je enthousiasme en steun zullen je kind stimuleren om te blijven leren en om je te laten zien wat hij heeft geleerd!

Misschien vind je dit ook interessant: