speaking-up-and-becoming-sociable

Praten en sociaal worden

Suzanne Dixon

Je baby begint met het uitproberen van een paar woorden, waaronder waarschijnlijk 'mama' en 'da-da'. Veel van deze pogingen zullen nog wat onbeholpen klinken ('ba' voor 'bal' bijvoorbeeld). Maar deze nieuwe geluiden zijn voor anderen aanleiding hem de woorden voor te zeggen die hij wil. Dat is goed, zo leert hij taal.

Voordat hij er in slaagt de dingen om hem heen te benoemen zal hij ze eerst aanwijzen. Het is een proces dat psychologen 'gedeelde gezamenlijke aandacht' noemen. Hij begint met zijn vingers naar voorwerpen die hij wil te wijzen en zal al gauw ook naar interessante dingen gaan wijzen, louter om ze met je te delen. Hij trekt gezichten om je te laten lachen en zal gaan dansen en poseren om je aandacht vast te houden.

Niemand begrijpt de betekenis achter zijn gebaren en gedrag beter dan jij en hij gebruikt zijn hele lichaam om de reacties te krijgen die hij wil.

Je kind wordt extravert


Veel baby's vinden het op deze leeftijd leuk om bij andere kinderen van hun leeftijd te zijn: broertjes en zusjes, familie en buurkinderen. Je kunt echter nog niet verwachten dat er veel interactie zal zijn. Je baby kan het leuk vinden naar andere kinderen te kijken en probeert hen misschien na te doen. Het echte spelen met andere kinderen komt later pas.

Baby's herhalen graag elk gedrag dat wordt beloond met gelach. Pas dus op waar je om grinnikt, het is misschien iets dat hij beter niet nog een keer kan doen!

Verwacht niet dat je kind op deze leeftijd al kan delen. Concentreer je daarom op oudere kinderen en leer hen hoe ze speelgoed met je baby kunnen ruilen.

Het is niet te vroeg om te kijken of je kleintje signalen van empathie vertoont, bijvoorbeeld huilen wanneer een ander kind huilt, iemand die verdrietig is aaien, of proberen iemand die zich pijn heeft gedaan te helpen. Hoewel je baby niet echt begrijpt hoe iemand die verdriet of pijn heeft zich voelt, leert hij toch hoe hij gevoelens kan identificeren en erop kan reageren. Dit is een belangrijk onderdeel van zijn mentale ontwikkeling.

Misschien vind je dit ook interessant: