Bedtime-chatter

Waarom jouw kind in zichzelf praat als hij alleen is.

Praat hij in zichzelf? Luister naar zijn spelletjes en de verhaaltjes die hij aan zichzelf vertelt in bed als je wilt ontdekken hoe je kind de wereld probeert te bevatten. Op deze leeftijd spelen kinderen vaak gebeurtenissen of gesprekken na die ze gehoord hebben. Dat doen ze vaak met behulp van speelgoed of door hun gedachten hardop te zeggen voordat ze gaan slapen.

HET ERUIT PRATEN Praat jouw kindje in zichzelf als hij alleen in zijn bedje ligt? Zijn monologen helpen hem om de dag te begrijpen. Dit is een theorie van Katherine Nelson, psycholoog aan de City University van New York en haar collega’s. Ze hebben bewijs gevonden dat kleine kinderen die dit doen hun wereld opnieuw voor zichzelf creëren door het nog een keer te vertellen en belangrijke ervaringen te interpreteren, zoals achterblijven bij de kinderopvang. Deze monologen geven betekenis aan de ervaring van het kind en er ontstaat een soort zelfbewustzijn.

Trouwens, taal is nu een belangrijk middel geworden voor het omgaan met het leven. Kinderen met een taalachterstand hebben de neiging om meer gedragsproblemen te ontwikkelen omdat zij meer worstelen en meer gefrustreerd zijn. Als je kind geen zinnen maakt, kun je dit laten onderzoeken door een specialist.

Misschien vind je dit ook interessant: