Bedtijdroutine: je peuter voorlezen

Bedtijdroutine: je peuter voorlezen

Cheryl Lock

Experts zijn het er over eens dat voorlezen een geweldige manier is om zowel plezier te hebben als ontwikkelingsprocessen te stimuleren. Elke dag voor het slapengaan een verhaaltje voorlezen is om meerdere redenen een goed idee. Ten eerste is het een feit dat de leesvaardigheid van je kind direct gekoppeld is aan zijn succes op latere leeftijd.

Maar voorlezen is ook een interactieve manier om samen tijd door te brengen en de fantasie van je peuter te voeden!

Voor baby's die hun zintuiglijke vaardigheden ontwikkelen, zijn boeken die pagina's met verschillende textuur bevatten (bijvoorbeeld vilt, pluizig, glad, zacht) ook een geweldige manier om te leren dat dingen verschillend aan kunnen voelen. Je kind voorlezen is ook goed voor:

1. Een band met je kleintje opbouwen


Houd onder het voorlezen je peuter of baby vast en knuffel hem. Deze intimiteit en het geluid van je stem helpt je kind om lezen met goede herinneringen te associëren. Daardoor zal hij deze gewoonte eerder oppakken als hij ouder wordt.

2. Beeldassociatie


Samen met je peuter plaatjes in een boek bekijken en benoemen, helpt hem zijn leesvaardigheden en visuele ontwikkeling te stimuleren.

3. Ontwikkelingsvaardigheden


Samen lezen stimuleert zowel de sociale als emotionele ontwikkeling van je kind. Er zijn vijf essentiële vroege leesvaardigheden: fonemisch bewustzijn, spraakklanken, woordenschat, begrijpend lezen en spreekvaardigheid. Je kind zal deze vaardigheden automatisch in zich opnemen wanneer je hem iedere avond voorleest.

4. Taalontwikkeling


Lezen voordat een kind naar school gaat en het bezit van boeken, stimuleert de taalontwikkeling van peuters, een essentiële vaardigheid.

De volgende boeken zijn geweldig voor baby's en peuters:

• Dikkie Dik van Jet Boeke
• Rupsje Nooitgenoeg voelboek van Eric Carle
Mama kwijt van Chris Haughton
• Lange oortjes, kijk- en voelboek van Anita Engelen
• Welterusten kleine beer van Martin Waddell
• Welterusten van Leen van Durme
• Nijntje op de boerderij van Dick Bruna
• Allemaal de liefste: van Anita Jeram
• Taart voor iedereen! van David Martin
• Kikker is jarig van Max Velthuijs

Lees je baby of peuter een van deze boekjes voor als onderdeel van zijn bedtijdroutine, en het zal al snel een van zijn – en jouw - leukste herinneringen worden!

Misschien vind je dit ook interessant: