Makkelijke manieren om je peuter stressvrij naar bed te krijgen.

Makkelijke manieren om je peuter stressvrij naar bed te krijgen.

Winnie Yu

Het ene moment huilt hij. Het volgende moment wil hij water. En jij wilt dat hij gewoon gaat slapen. Volg dit stappenplan voor een goede nachtrust voor je peuter.

Aan het eind van de dag ben je uitgeput. Maar je energieke peuter is nog steeds volop bezig en vecht tegen al je pogingen om hem in bed te krijgen.

Het is niet ongewoon dat peuters zich verzetten tegen bedtijd. Maar een goede nachtrust is essentieel voor de gezondheid van je peuter, om maar even te zwijgen over je eigen gemoedsrust. Aan jou de taak om de gezonde slaapgewoontes te helpen ontwikkelen die hij de rest van zijn leven nodig zal hebben. Dat doe je zo.

Bedenk een routine.
Begin elke avond met een stukje ontspanning als voorbereiding op het naar bed gaan. Elke avond de pyjama aandoen, de tandjes van jouw kleintje poetsen en het gezicht wassen, zijn handelingen die hem duidelijk zullen maken dat deze dingen altijd gebeuren voordat het bedtijd is. Luister naar rustige muziek, lees een boekje voor of doe je kindje in bad voor ontspanning, zodat hij straks rustig naar bed gaat. Ga nu niet meer met hem spelen, hier worden kinderen alleen maar druk van.

Wees consequent.
Houd elke avond vast aan hetzelfde bedritueel. Zo weet je peuter wat hij kan verwachten als het bedtijd is. Hij zal ook snel begrijpen wat je van hem verwacht.

Maak het comfortabel.
Laat je kind zijn favoriete knuffeldier mee naar bed nemen. Geef hem zijn favoriete dekentje en laat hem wat water drinken. Doe het nachtlampje aan voordat je de deur sluit. Zorgen voor de behoeften van je peuter zal hem laten ontspannen en geeft hem minder excuses om weer uit bed te klimmen.

Wacht voordat je een kreet beantwoordt.
De kans is groot dat je peuter je meteen weer roept als je hem hebt ingestopt en de kamer uitloopt. Probeer om niet meteen te reageren, maar wacht een paar seconden voordat je antwoord geeft. Wacht steeds een paar seconden langer en geef hem de tijd om in slaap te vallen voordat jij reageert. Wanneer je wel reageert, herinner hem er aan dat het bedtijd is. Als je zijn kamer binnen gaat, doe dan niet het licht aan en blijf niet te lang. Dit maakt je peuter alleen maar wakkerder. Blijf elke keer dat je naar binnen gaat verder bij het bed vandaan.

Wees geduldig.
Je peuter leert goede slaapgewoontes niet in één nacht. Het is niet makkelijk, omdat peuters graag gezelschap hebben. Hou vol en blijf elke avond hetzelfde doen. Uiteindelijk zal je peuter er aan wennen en een goede nachtrust hebben.

Misschien vind je dit ook interessant: