what to know when transitioning your child to a toddler bed

Wat je moet weten wanneer je kind overstapt van een wiegje naar een peuterbed

Rachel Morris

Als je kind zo'n twee jaar oud is, zal hij waarschijnlijk kunnen overstappen op een peuterbed. Het is voor hem waarschijnlijk een van zijn eerste stappen naar onafhankelijkheid – hartstikke goed!

Op die leeftijd is je kind waarschijnlijk groot genoeg om zijn benen op en over de zijkant van een wiegje te krijgen. Overstappen is dus goed voor zijn ontwikkeling, maar ook zeker voor zijn veiligheid.

De overgang naar een peuterbed is een enorme stap en er zijn absoluut een paar factoren waar je aan moet denken voordat je deze zet. Denk eraan dat het slapen in een bed dat minder hoog is wil zeggen dat je kind makkelijker dan ooit uit bed kan en door zijn kamer en het huis kan lopen.

Daar wordt elk kind een beetje nieuwsgierig van!

Voordat je overstapt op een peuterbed is het goed om stil te staan bij de volgende
veiligheidsrisico's:

Vermijd gevaar 's nachts


Slaperige (of ondeugende) kinderen kunnen in de problemen komen wanneer ze 's nachts alleen door het huis dwalen. Om dit te voorkomen kun je een belletje op de deur van je kind plaatsen, zodat je hem hoort wanneer hij aan zijn wandeling begint.

Ruim speelgoed op


Je kind hoeft zijn kamer niet te verlaten om in de problemen te komen – hij komt waarschijnlijk ook in zijn eigen kamer al voldoende in de verleiding. Zorg ervoor dat je, voordat je je kind naar bed brengt, al het speelgoed en andere voorwerpen veilig opruimt zodat hij ze niet kan breken en ze geen verstikkingsgevaar opleveren. Kijk even om je heen en verwijder alles waar je kind over kan struikelen als hij 's nachts in het donker rondwandelt.

Plaats het bedje op de juiste manier


Een peuterbed is lager dan een ledikantje, maar toch is het geen slecht idee om het gebied rondom het nieuwe bed van je kind wat zachter te maken, al is het maar met een kleed. Zet het bedje niet te dicht bij een raam. Je kindje kan beter uit de buurt blijven van hangende touwtjes, gordijnen en tocht.

Wanneer je deze veiligheidsmaatregelen hebt genomen, is het nu tijd om deze mijlpaal te vieren! De overstap naar een peuterbed is groot, en het is belangrijk dat je aan je kind laat zien hoe trots je op hem bent.

Maak kans op een mobiel voor je baby!

Ik doe mee!

Misschien vind je dit ook interessant: