Is-your-child-ready-for-potty-training

Is je kind al bijna zindelijk?

Caitlin Boyle

Jij wilt misschien van de luiers af, maar is je kind ook al zover? Herken de signalen dat je kind emotioneel en fysiek gereed is voor zindelijkheidstraining.

In de tijd dat baby's opgroeien, zijn ouders professionals geworden in het verschonen van luiers. Voor je het weet ben je van zijn natte Pampers luiers af! Voor je het weet zijn die vieze billen vliegensvlug weer prachtig schoon! We kunnen alle soorten en maten viezigheid van onze kinderen aan.

Ondanks het feit dat ze ondertussen eersteklas verschoonexperts zijn geworden, kijken de meeste ouders reikhalzend uit naar zindelijkheid en op het potje leren gaan. Loop niet te ver op de zaken vooruit; het is een proces dat echt afhangt van de emotionele en lichamelijke gereedheid van je kind. De meeste kinderen tussen de 18 en 24 maanden geven aan dat ze toe zijn aan zindelijkheidstraining.

Wanneer je kind zover is, kan het zijn dat hij hier zelf over begint. Hij kan zeggen dat hij moet plassen of drukken, vragen stellen als jij naar het toilet gaat of als hij andere kinderen naar de wc ziet gaan.

Als hij bijvoorbeeld zijn broekje uittrekt is dit een bijna zindelijk signaal. Of hij gaat ineens op zijn hurken zitten wanneer hij aandrang krijgt. Hij zal het dragen van een natte of vieze luier waarschijnlijk vervelend gaan vinden. Maar ook: helpen om zichzelf aan te kleden, het vermogen om eenvoudige instructies op te volgen en de wens om 'grote jongens’ onderbroeken te dragen.

Het proces van zindelijkheidstraining neemt meestal zes weken in beslag. Maar het kan ook langer duren, zelfs als je kind er emotioneel en lichamelijk klaar voor is. Wees je ervan bewust dat 's nachts in bed plassen veel voorkomend en heel normaal is. Het kan een paar jaar duren voor je kind ook 's nachts zindelijk is, zelfs als hij overdag gewoon het potje gebruikt. Ieder kind is anders!

Misschien vind je dit ook interessant: