is your child ready to potty train-

Is je kind klaar voor zindelijkheidstraining?

Cheryl Lock

Hoewel het wat beangstigend klinkt, maakt iedere moeder dit mee, en het hoeft niet moeilijk te zijn. Het heet zindelijkheidstraining, en als je kind tussen de 18 maanden en tweeënhalf jaar, is denk je waarschijnlijk maar één ding: Hoe kan ik zo snel mogelijk beginnen?

Sommige kinderen zijn heel snel zindelijk, maar andere kinderen hebben wat meer zorg en aandacht nodig. Ontspan, haal diep adem en volg deze instructies. Binnen de kortste keren kun je je kind feliciteren met zijn prestatie.

1. Kies de juiste tijd om te starten


Als je kind (of jij!) er niet klaar voor is, heeft zindelijkheidstraining geen enkele zin. Dan werkt het gewoon niet. Wat betreft je eigen geduld: als je middenin een stressvolle situatie zit, zoals een verhuizing, kun je het beste even wachten totdat je al je aandacht aan deze taak kunt wijden.

Gelukkig zijn de signalen dat je kind klaar is om het toilet te gaan gebruiken behoorlijk duidelijk, als je weet waar je op moet letten.

Om te beginnen met zindelijkheidstraining moeten kinderen allereerst instructies kunnen opvolgen. Probeer langzaam te beginnen door hem te laten oefenen zijn ondergoed of luier uit en aan te trekken.

Ga verder met moeilijkere opgaven, leg bijvoorbeeld het verband tussen het uittrekken van de luier en op het toilet gaan zitten. Je kind begint jou misschien ook te vertellen wanneer hij zijn behoefte moet doen – vooral als je hem het juiste gebruik van het toilet hebt gedemonstreerd en uitgelegd (wat een goed idee is).

Hij zal misschien zelfs proberen om zelfstandig het toilet te gebruiken, iets wat je uitbundig moet prijzen.

2. Betrek je kind bij het proces


Hoewel het noodzakelijk is dat jij onderzoekt welke spullen (potje, toiletbrilverkleiner, enz.) je kind tijdens de training het best kan gebruiken, is het een goed idee hem bij het maken van de keuzes te betrekken. Dit is een goede manier hem enthousiast te maken over de zindelijkheidstraining.

Zodra je hebt vastgesteld welke spullen nuttig voor hem zijn, laat je je kind een keuze maken uit een aantal verschillende kleuren en ontwerpen. Hij zal het leuk vinden betrokken te worden en te weten dat het potje speciaal voor hem is.

3. Laat de moed niet zakken


Zoals met veel dingen die met kinderen te maken hebben, is het een kwestie van geduld. Onthoud dat meisjes over het algemeen wat sneller zindelijk worden dan jongens en het soms wel een aantal maanden kan duren voordat de zindelijkheidstraining vruchten afwerpt en hij uit zichzelf naar de WC kan. Probeer er ontspannen mee om te gaan, gebruik je humor en je zult zien dat alles goed komt.

4. Verwacht een terugval


Het is volkomen normaal dat je kind een paar keer terugvalt op zijn weg naar zindelijkheid. Het gaat erom hoe je met deze tegenslagen omgaat. Word nooit boos en straf je kind niet voor een ongelukje. Blijf positief en leg uit dat ongelukjes kunnen gebeuren. Herinner hem er vervolgens aan dat de volgende keer dat hij moet poepen of plassen, hij moet proberen te onthouden dat hij zijn leuke nieuwe potje moet gebruiken.

Onthoud dat langzaam en zeker de sleutelwoorden zijn voor een succesvolle zindelijkheidstraining. Probeer van deze
dagen te genieten en bedenk dat je je kind maar één keer zindelijk hoeft te maken. Het zal binnenkort allemaal achter de rug zijn.

Misschien vind je dit ook interessant: