6-Tips-and-Tricks-for-Potty-Training-Success

Zes tips voor een succesvolle zindelijkheidstraining

Aviva Patz

Zindelijkheidstraining is zowel voor kinderen als hun ouders een grote stap. Het geheim van succes? Heel veel geduld en nog meer creativiteit! Probeer deze door ouders geteste manieren als je kind naar het toilet moet.

1. Maak een troon


Het is geen gewone wc-bril als er sprankelende feeën of racewagens op prijken. Laat je kind zelf een potje kiezen waarvan het ontwerp hem inspireert, of laat hem de wc-bril versieren met kleurrijke stickers zodat hij ernaar uitkijkt erop te mogen.

2. Maak de tijd op het potje leuk


Je kunt het toilet omtoveren tot een klein paradijs door er boekjes over potjes en speelgoed neer te leggen waardoor je kind langer kan blijven zitten.

Voeg er ook een paar van de favoriete knuffelbeesten van je kind aan toe om hem gezelschap te houden. Spoor hem aan zijn knuffels te laten zien hoe je op de juiste wijze het toilet gebruikt.

3. Gebruik hulpmiddelen


Je moet kinderen eraan herinneren dat ze naar het toilet moeten, want ze zijn vaak zo druk met spelen dat ze er te laat achter komen dat ze moeten. Maar zeuren is voor niemand leuk.

Probeer in plaats daarvan een wekker te zetten. Bijvoorbeeld op de magnetron, op je telefoon, of nog beter, op een goedkoop polshorloge dat je kind zelf kan dragen.

Creëer een routine met je kind en vraag hem bijvoorbeeld na elke maaltijd en voordat hij naar bed gaat, naar het toilet te gaan. Wanneer het tijd is of als het alarm afgaat zal hij uit zichzelf aankondigen: tijd voor het potje!

4. Maak er een spel van

Leg een cirkel cornflakes in de wc-pot en daag je zoon uit in de cirkel te mikken. Je kunt ook met kleuren experimenteren: doe een paar druppels voedingskleurstof in de pot en kijk hoe je kind het door erop te plassen groen kan laten worden. Het is bijna tovenarij!

5. Koop grappig ondergoed


Als je kind van brandweermannen houdt, kan de belofte van ondergoed met een rode brandweerauto precies de juiste motivatie geven om van de luiers af te komen. Vertel hem dat alleen grote jongens die naar het toilet gaan zulk cool ondergoed mogen dragen.

6. Wacht geduldig


Vergeet de gesuggereerde tijdschema's en laat je kind zelf beslissen wanneer het tijd is de luier weg te doen. Let op signalen dat hij er klaar voor is: interesse tonen in het toilet, je vertellen dat hij moet, of direct nadat hij heeft gepoept een nieuwe luier willen.

Dat is misschien alles wat nodig is, geen omkoping, geen tranen en geen ongelukjes.

Welke strategieën ook het beste bij je opvoedstijl en kind passen, het helpt altijd als je positief blijft. Geef je kind je volle aandacht als hij op het toilet of zijn potje zit en straal elke keer van trots wanneer het hem lukt. Help hem "Ik denk dat ik het kan" om te zetten in "Ik weet dat ik het kan!"

Misschien vind je dit ook interessant: