Zindelijkheidstraining met succes: verplaats je in je kind

Jij bent niet bang voor 'het monster in het toilet', maar je kind misschien wel. Om je peuter echt zindelijk te krijgen, moet je het proces vanuit zijn perspectief bekijken.

Zindelijkheidstraining kan een frustrerend, tijdrovend gevecht zijn voor een kind. Hij moet ervoor stoppen met spelen, er horen allerlei nieuwe regels bij en het ergste is de schaamte bij een ongelukje in het openbaar.

En voor jou is het waarschijnlijk ook een hele opgave! Emotioneel en fysiek gezien is beginnen aan zindelijkheidstraining een enorme mijlpaal. Als je weet welke gedachten er in het hoofd van je kind spelen, weet je ook hoe je de zindelijkheidstraining effectiever aan kan pakken.

Kindergedachte: Geen bal aan!

Je kind is heerlijk aan het spelen, maar ineens wordt hij meegenomen naar het toilet voor zindelijkheidstraining, een stressvolle, verwarrende activiteit. Je kind kan bang zijn om te poepen omdat zijn ontlasting hard is of omdat hij zich herinnert dat hij een keer verstopping had. Niet vreemd dus dat hij zo nu en dan een ongelukje heeft.

Kindergedachte: Maar dat is mijn beste poep ooit!

Jij denkt misschien wel dat poep en plas afval is dat weggespoeld moet worden. Maar in de ogen van je kind zijn het dingen die hij heeft gecreëerd. En waar hij ook nog eens hard voor heeft gewerkt! En jij spoelt dat zonder pardon door het toilet. Je kleintje kan dat drolletje dus net zo leuk vinden als zijn laatste vingerverftekening. Wat onaardig!

Kindergedachte: Zit daar een monster in verstopt?

Wanneer je kind eenmaal het toilet heeft gebruikt, zal hij ook moeten doortrekken en dat kan best eng zijn. Dat geluid en al dat kolkende water! En wat als er een monster in de toiletpot woont, die kan zo in zijn billen bijten als hij gaat zitten! De fantasie kan op hol slaan, vooral als er een ouder kind in huis is dat enge verhalen over het toilet vertelt.

Kindergedachte: Dit is veel werk!

Zijn speeltijd is onderbroken, hij heeft het toiletmonster overleefd…en nu moet hij ook nog zijn billen afvegen? En zijn broek optrekken? En ook nog handen wassen?! Wanneer is dit voorbij, mam?! Zindelijkheidstraining is veel werk waarbij je kind veel verschillende, nieuwe vaardigheden moet leren. Dat kan overweldigend zijn of gewoon vervelend.

Kindergedachte: O jee…

Wanneer je kind zindelijkheid onder de knie begint te krijgen, zal hij begrijpen dat het beter is om naar de wc te gaan. Hij wordt er vaak voor beloond en papa en mama zijn apetrots als het goed gaat. Dus als er zo nu en dan nog een ongelukje gebeurd, kan hij zich schamen of bang zijn dat je boos zult worden. Zindelijkheidstraining is blijkbaar heel belangrijk voor mama en papa dus hij wil je niet teleurstellen!

Zo maak je zindelijkheidstraining succesvol

Onthoud dat je kind verward, geïrriteerd en een beetje geïntimideerd kan raken door zindelijkheidstraining. Leg uit waar poep en plas van gemaakt is en waarom wij het wegspoelen in het toilet. Haal de angst van het doortrekken van de wc weg en doe je kind kleren aan die makkelijk aan en uit te trekken zijn. Maar het belangrijkste is dat je je kind beloont en prijst wanneer hij naar het toilet gaat. Maak er nooit een probleem van als het een keertje misgaat.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies