the science behind the benefits of wipes

De wetenschap achter de voordelen van doekjes

De afgelopen tien jaar zijn er verschillende studies gepubliceerd in medische tijdschriften, die in een verscheidenheid aan klinische situaties en productformules hebben bewezen dat babydoekjes effectief reinigen terwijl ze huidverdraaglijk en mild zijn, waardoor ze zelfs voor de meest gevoelige huid kunnen worden gebruikt.

Doekjes irriteren de huidbarrière niet
In 2001 heeft een onderzoek dat werd gepubliceerd in "Dermatology Nursing", aangetoond dat doekjes een minimale invloed op de huidbarrière hebben, en zelfs voor minder irritatie zorgen dan een katoenen washandje met water. Studies hebben de conclusie getrokken dat doekjes wellicht beter gebruikt kunnen worden voor een voorzichtige verschoning van een geïrriteerde luierzone met minder ongemak en "brandend gevoel" voor de baby.

Een verkennend onderzoek onder 44 jonge kinderen dat in 2012 werd gepubliceerd in "Pediatric Dermatology", bestudeerde de huidproblemen van baby's die werden schoongemaakt met babydoekjes of met washandjes die waren natgemaakt met water. Het gebruik van babydoekjes had een invloed op het transepidermaal vochtverlies, hetgeen stabiliteit suggereerde vergeleken met het gebruik van water. Deze gegevens suggereren dat het dagelijks schoonmaken met een doekje de ontwikkeling van de huidbarrière niet beschadigt binnen de eerste vier weken na de geboorte.

Ze werken zelfs op een gevoelige huid
In 2009 werd in "Pediatric Dermatology" een onderzoek gepubliceerd onder baby’s met een gevoelige huid die aan medisch bevestigd eczeem leden. Hieruit bleek dat het reinigen met doekjes voor een gevoelige huid na iedere luierverschoning leidt tot aanzienlijke vermindering van de symptomen, zoals roodheid, opzwelling en droogheid.

In 2001 beschreven twee afzonderlijke studies in de "Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology" die werden uitgevoerd onder bijna 200 baby's met eczeem, een visuele beoordeling van de huid op de aanwezigheid en de ernst van luieruitslag. De studies vonden geen verschil tussen de groep die doekjes gebruikte en de groep die alleen water en een reinigingsmiddel gebruikte.

Doekjes voeden de huid
Een klinische studie die in 2009 werd gepubliceerd in het "Journal of Neonatalogy" heeft aangetoond dat doekjes inderdaad beter helpen om de gezondheid van de babyhuid in stand te houden, vergeleken met het gebruik van water met een washandje op de neonatale intensive care afdeling. Bij deze studie waren zowel te vroeg geboren baby’s als voldragen baby’s betrokken, en door het gebruik van doekjes, verminderde de roodheid in het perineum al na vijf dagen, vergeleken met het gebruik van water met een washandje.

Uit klinisch bewijs dat in 2001 in "Dermatology Nursing" werd gepubliceerd bleek dat moderne doekjes milder voor de huid zijn dan het gebruik van een katoenen washandje met water, omdat ze bestaan uit een zachte substraat, met lage niveaus van actieve, maar toch milde oppervlakte actieve stoffen en verzachtende middelen.

Misschien vind je dit ook interessant: