Doekjes versus washandjes: wat is beter?

Doekjes versus washandjes: wat is beter?

Een handig hulpmiddel
Gezien de tijd die moeders buiten de deur doorbrengen, zijn babydoekjes niet alleen een waardevol hulpmiddel bij de luierverschoning, maar ook erg handig voor het afvegen van de handjes of het gezicht van je kind omdat ze zo makkelijk mee te nemen en handig in gebruik zijn. Meer dan 86% van de Noord-Amerikaanse moeders die werden ondervraagd, zeggen dat ze altijd tot vaak doekjes gebruiken als ze buitenshuis een luier verschonen.

Gemak is een reden voor de moeders om doekjes boven andere verschoonmethodes te verkiezen. Een recente Europese enquête (in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk) onder moeders met kinderen jonger dan negen jaar, heeft aangetoond dat gebruiksgemak de voornaamste reden is waarom er voor babydoekjes wordt gekozen in plaats van een washandje en water.

Een duurzame oplossing
Ouders wees gerust: het gebruik van babydoekjes is niet schadelijker voor het milieu dan andere verzorgingsmethodes voor babybilletjes. In 2010 heeft de EDANA (Internationale vereniging van niet-geweven materiaal en aanverwante bedrijfstakken) een levenscyclusevaluatie (LCA) voltooid, die babydoekjes, washandjes en watten heeft vergeleken om een beter inzicht te krijgen op hun verschillende impact op het milieu.

Deze evaluatie beoordeelt de gehele "levenscyclus" van een product, van de winning van grondstoffen, de productie, het gebruik door consumenten tot en met het wegwerpen, om de potentiële impact op het milieu te kunnen meten. Uit de resultaten bleek dat babydoekjes en washandjes ongeveer net zoveel impact op het milieu hebben en zelfs beter voor het milieu zijn dan het gebruik van watten.

Wat betreft het verschonen van luiers heeft iedere moeder haar eigen mening over welk product ze het liefst gebruikt voor haar baby. Afgezien van de persoonlijke voorkeuren, hebben babydoekjes aangetoond dat ze beter zijn voor de huid en handiger in gebruik, dan de traditionele washandjes met water. Daarnaast zijn doekjes net zo milieuvriendelijk als washandjes met water.

Zacht voor de huid
Het is bewezen dat babydoekjes veilige en effectieve reinigingsproducten zijn die kunnen helpen de huid te hydrateren en te verzorgen, net als - of zelfs beter - een washandje met water.

Uit klinisch bewijs dat in 2001 in "Dermatology Nursing" werd gepubliceerd is gebleken dat de Pampers Sensitive babydoekjes milder voor de huid zijn dan het gebruik van een katoenen washandje met water. Dit omdat de babydoekjes bestaan uit een zacht substraat, milde oppervlakte-actieve stoffen en verzachtende middelen.

Uit een klinisch neonatologisch onderzoek dat in 2009 werd gepubliceerd, bleek dat de alcohol- en parfumvrije doekjes van Pampers op een neonatale intensive care afdeling beter hielpen de gezondheid van de babyhuid in stand te houden dan katoenen gaasjes met water.

Bij deze studie waren zowel te vroeg geboren baby’s als voldragen baby’s betrokken, en door het gebruik van doekjes verminderde de roodheid in het perineum al na vijf dagen, vergeleken met katoenen gaasjes met water. De hoofdbestanddelen van de Pampers babydoekjes, die ervoor zorgen dat ze zacht en mild voor de huid zijn, bevatten:

• Zachte doekachtige substraat
• Huidverzorgende verzachtende middelen
• Milde oppervlakte actieve stoffen die helpen viezigheid los te weken en te verwijderen
• Een pH-buffersysteem dat de natuurlijke pH-balans van de huid helpt te herstellen

Misschien vind je dit ook interessant: