Dad-the-storyteller

Voorlezen: vader leest voor!

Aviva Patz

Voorlezen geeft nieuwe vaders een actieve rol in de opvoeding van hun kind en helpt ze een sterke band op te bouwen met hun baby. Benieuwd hoe dit werkt? Lees verder en ontdek hoe je dit makkelijk in de routine van je baby kan inplannen.

Voorlezen aan je baby is een van de krachtigste manieren waarop nieuwe vaders het leven van hun kind kunnen helpen vormen. Voorlezen versterkt de band tussen vader en kind, voedt de fantasie, stimuleert de taal en spraakontwikkeling van de baby en geeft vaders de kans om te genieten van de nieuwste ontwikkeling in het leven van hun baby.

Voorleestips voor vaders.
Met deze tips haal je alles uit de voorleestijd met je baby:
Speel met je stem. Maak het verhaal nog spannender en laat karakters tot leven komen door geanimeerd met overdreven, grappige stemmetjes voor te lezen en gekke geluidjes toe te voegen..

Zo komt het verhaal tot leven. Speel leuke scènes uit het boek na en herhaal quotes uit het boek. Zo creëer je overdag een leuk onderonsje en kun je nagenieten van het voorlezen.

Maak het verhaal persoonlijk. Betrek je kind bij het verhaal door te pauzeren en vragen te stellen als 'Hoe denk je dat dit verhaal zal aflopen?'. Zo laat je merken dat je interesse toont in de fantasie en gevoelens van je kind. Het moedigt hem daarnaast aan om aandachtig naar je te luisteren wanneer je leest.

Kies babyboekjes die je zelf ook leuk vindt. Niet alle vaders zijn geïnteresseerd in Nijntje en Rupsje Nooitgenoeg. Dat kan ook een voordeel zijn. Hoewel je misschien zelf niet voor Kikker en zijn vriendjes of de Sprookjes van Grimm zou gaan, kunnen dit toch zijn favoriete boeken worden. Jouw unieke boekensmaak kan een hele nieuwe wereld openen voor je kind.

Plan bezoekjes aan de bibliotheek of de boekenwinkel. Peuters kijken uit naar deze uitstapjes, omdat ze graag tijd doorbrengen samen. Kies drie of vier boekjes uit en laat je kind hieruit kiezen. Hij zal zich betrokken voelen bij deze keuze en niet kunnen wachten om dit samen met je te gaan lezen.
Richt een speciale voorleesplek in. Een comfortabele stoel kan al een goede plek zijn om je baby of peuter voor te lezen. Houd altijd een aantal babyboekjes en wat prentenboeken bij de hand om een spontane leesbui te stimuleren.

Houd een overzicht met stickers bij. Gebruik stickers in een overzicht om de voortgang van je kind in kaart te brengen door bijvoorbeeld na ieder gelezen boek er een sticker op te plakken. Het zal zijn enthousiasme over het lezen aanwakkeren. Laat hem de stickers kiezen en stel een doel op. Bijvoorbeeld dat jullie bij het behalen van twintig gelezen boeken naar de speeltuin gaan. Je kunt dit vieren met een klein feestje, een uitstapje naar de speeltuin of een uurtje ononderbroken speeltijd. Je zult merken dat je dit overzicht na verloop van tijd niet meer nodig hebt omdat iedereen automatisch geniet van het lezen.

Misschien vind je dit ook interessant: