uterus-birth-abilities-just-testing-your-uterus---or-real-thing-uterus-size-after-birth

De baarmoeder. Is het een test of echt? Grootte baarmoeder na bevalling

Elaine Zwelling with Prof Dieter Wolke RN, PhD, FACCE

Hoewel harde buiken onschuldige "oefenweeën" zijn, zijn signalen van een vroegtijdige bevalling wel echt. Zo weet je wat het verschil is, hoe artsen een vroegtijdige bevalling stoppen en wat je kunt doen om het te voorkomen.

Je buik is nu zo groot dat je denkt dat je je voeten nooit meer zult zien, maar na de geboorte zal je baarmoeder weer even groot worden als voor de zwangerschap. Je hebt misschien wel gehoord dat naarmate de bevallingsdatum nadert, je baarmoeder zich af en toe samentrekt terwijl hij groeit, uitrekt en "oefent" voor de bevalling. Deze oefensamentrekkingen noemen ze harde buiken en ze zijn volledig normaal.

Maar 10 procent van zwangere vrouwen ervaart ook weeën van een vroegtijdige bevalling. In tegenstelling tot harde buiken zijn weeën van een vroegtijdige bevalling wel echt. Ze duiden erop dat je bevalling al begint voordat je baby klaar is om geboren te worden.

Hoe weet je of je harde buiken hebt of weeën van een vroegtijdige bevalling? Het verschil zit hem met name in de frequentie, intensiteit en duur. Hier moet je op letten:

Harde buiken

Je zult in je derde trimester harde buiken gaan voelen. Ze kunnen aanvoelen alsof je baarmoeder zich samentrekt, bijna alsof het een balletje wordt; of alsof de baby een salto maakt. De contracties zijn meestal niet pijnlijk en houden vaak na ongeveer een uur op. Je lichaam voert een soort oefening uit om zich voor te bereiden op de bevalling en ervoor te zorgen dat de baarmoeder na de bevalling weer even groot wordt als ervoor. Alle vrouwen krijgen harde buiken in hun derde trimester, maar niet iedereen voelt ze, vooral niet bij hun eerste baby. Maak je dus geen zorgen als je ze nooit voelt - je lichaam zal klaar zijn voor de bevalling.

Weeën van een vroegtijdige bevalling

Weeën van een vroegtijdige bevalling kunnen zich voordoen tussen de 20e en 37e week van de zwangerschap. Ze houden niet op en kunnen steeds regelmatiger en ongemakkelijker worden.

Andere tekenen van weeën van een vroegtijdige bevalling zijn onder andere:
Wat lijkt op menstruatiekrampen boven het schaambeen
Druk of een pijnlijk gevoel in de bekken, dijen of lies
Doffe pijn in de onderrug of druk in de rug
Darmkrampen of diarree
Een toename in vaginale afscheiding
Waterige vloeistof, roze of bruine afscheiding of bloed uit de vagina

Als je deze symptomen ervaart of meer dan vier weeën per uur hebt, bel dan meteen je verloskundige. Het kan zijn dat je dan moet langskomen voor controle of dat ze je vraagt je weeën te timen. Je kunt de weeën (de baarmoeder die zich samentrekt en weer ontspant) voelen door je vingertoppen zachtjes op je buik te plaatsen.

Een vroegtijdige bevalling stoppen

Als je verloskundige denkt dat je vroegtijdig gaat bevallen, zal ze je laten opnemen in het ziekenhuis. Hiervoor zijn drie redenen. Ten eerste, om een vaginaal onderzoek te kunnen doen om te kijken of de baarmoeder zich opent en om het vaginale vocht te testen, aan de hand waarvan een vroegtijdige bevalling voorspeld kan worden. Ten tweede, om de bevalling uit te stellen met medicijnen. Dit werkt niet altijd en is niet voor iedereen geschikt, maar je gynaecoloog zal je advies geven. Als je echt een vroegtijdige bevalling hebt, zul je een steroïdeninjectie krijgen die helpt de longetjes van de baby te ontwikkelen.

Als de weeën blijven komen, kan het zijn dat je wordt opgenomen in het ziekenhuis zodat je gynaecoloog je beter in de gaten kan houden.

Tot slot, als dit alles niet lukt en de baby te vroeg geboren wordt, is het beter dat dit in het ziekenhuis gebeurt. Je baby kan erg klein zijn en problemen hebben met ademhalen, eten, zijn lichaamstemperatuur op een normaal niveau te houden en de ontwikkeling van de organen. De zorg voor een te vroeg geboren baby gebeurt in een speciale Neonatale Intensive Care Unit (NICU), waar er met extra aandacht voor gezorgd wordt dat de baby zich goed ontwikkelt. Some hospitals call this a Special Care Baby Unit (SCBU).

Een voortijdige bevalling voorkomen

Je kunt ook maatregelen treffen die kunnen helpen een vroegtijdige bevalling te voorkomen:
Drink om de paar uur een klein glas sap of water om te voorkomen dat je uitdroogten de baarmoeder minder snel "geïrriteerd" raakt.
Zorg dat je gezond eet en tijdens de zwangerschap en 12 tot 16 kilo aankomt.
Houd je blaas leeg om de kansen op een urineweginfectie te voorkomen, want een urineweginfectie kan de kans op voortijdige weeën en een te vroege bevalling vergroten.
Veeg na het urineren of ontlasten altijd van voren naar achteren om een urineweginfectie te voorkomen.
Draag ondergoed van katoen. Katoen "ademt" beter dan andere stoffen en hoe meer lucht erbij kan, hoe kleiner de kans op het vormen van bacteriën.
Stop met roken en gebruik geen drugs of alcohol.
Gebruik condooms tijdens vaginale geslachtsgemeenschap.
Vermijd seks met meerdere partners.
Ga om het uur even met je benen omhoog zitten en verricht geen zwaar tilwerk.
Stop met fysieke inspanning en rust uit als je weeën ervaart die niet snel ophouden.
Probeer de stress in je leven zoveel mogelijk te verminderen.

De mogelijkheid dat je vroegtijdig kunt bevallen is een enge gedachte, maar de meeste vrouwen ervaren alleen harde buiken. Het beste wat je op dit moment kunt doen, is de activiteit van je baarmoeder in de gaten houden en goed voor jezelf zorgen. Bel je verloskundige als je iets ongebruikelijks opmerkt.

Misschien vind je dit ook interessant: