Your-birthing-team

Derde trimester. In het derde trimester ben je er bijna!

Elaine Zwelling with Prof Dieter Wolke RN, PhD, FACCE

Het laatste trimester is een belangrijke periode van groei en ontwikkeling voor je kind. Het is ook belangrijk dat jij het zelf wat rustiger aan moet gaan doen. Benieuwd hoe je de laatste maanden fit en gezond doorkomt zodat je meer voldoening uit je zwangerschap kunt halen? Lees verder!

Wat te verwachten tijdens de laatste loodjes in het derde trimester? Het derde trimester van de zwangerschap, van week 28 tot 40, is een belangrijke periode van groei en ontwikkeling voor je baby. Dit is de periode waarin je baby vet onder zijn huid begint te ontwikkelen, zodat hij er begint uit te zien als de baby die je bij de geboorte zult te zien.

Miniatuurkindje

In het derde trimester van de foetus, aan het einde van week 32, weegt je baby zo'n 1,8 kilogram en is hij ongeveer 28 centimeter lang. Hij zal snel zwaarder worden, zodat hij bij geboorte ongeveer 3,1 tot 3,6 kilogram weegt. Dit verschil zie je tijdens de echo in het derde trimester. Hij begint een slaap-wakkercyclus te ontwikkelen en je wordt je er wellicht bewust van wanneer hij wakker is en beweegt, en wanneer hij slaapt en rustig is. Je kunt ook periodes van ritmische bewegingen voelen, wat waarschijnlijk betekent dat hij de hik heeft.

Je baby begint nu aan zijn duim te zuigen of zuigbewegingen met zijn mond te maken, Met andere woorden: hij heeft al geleerd hoe het is om borstvoeding te krijgen op het moment dat hij geboren wordt. Zijn oogleden zitten niet langer meer vast, wat betekent dat hij ze regelmatig kan openen en sluiten. Hij ontwikkelt zijn vermogen om te zien en horen en je zult merken dat hij reageert op omgevingsprikkels, zoals geluiden, muziek of licht. Hoewel hij nog steeds in je buik zit, begint de foetus in het derde trimester te reageren als een 'echte' baby!

Je op je gemak voelen

Maar hoe zit het met jou? Aan het laatste trimester van je zwangerschap kleven zowel positieve als negatieve punten. Negatief zijn vooral de fysieke ongemakken die je zult ervaren, bijvoorbeeld wegens de toenemende lengte en het gewicht van je baby. Je kunt in ademnood komen wanneer je baby tegen je middenrif en longen begint te drukken, zodat het beklimmen van een trap of het maken van een stevige wandeling veel moeite kost. Rugpijn en vermoeidheid kunnen je uitputten als gevolg van de toename van het gewicht dat je meedraagt.

Doe vooral rustig aan

Pak deze kans om het wat rustiger aan te doen. Vraag in deze periode niet te veel van jezelf. Schroom niet om hulp te vragen aan vrienden of familieleden. Het kan moeilijk zijn om een comfortabele slaaphouding te vinden ’s nachts, maar dat is niet het enige: je zult regelmatig naar het toilet moeten nu de baby tegen je blaas aandrukt. Probeer minder te drinken voordat je naar bed gaat. Veel vrouwen merken dat hun enkels en voeten dik worden (dat heet oedeem) door extra vocht in hun lichaam. Je benen omhoog leggen wanneer dat mogelijk is helpt om de zwelling te verminderen. Emotioneel gezien kun je in de laatste periode deze zwangerschap echt zat worden - je wilt je baby nu in je armen hebben, niet in je baarmoeder!

Hier zijn nog enkele tips om je derde trimester wat ontspannen door te komen zodat je ook van deze periode kunt genieten:
Ga, als het weer het toelaat, een paar keer per week even buiten wandelen. De frisse lucht zal je energie geven, je bloed laten circuleren en pijnklachten verminderen die je misschien hebt.
Volg een paar bewegingslessen om rek- en ontspanningsoefeningen te leren. Pas de ontspanningsoefeningen die je daar leert toe onder begeleiding van visuele beelden en muziek om je te helpen ontspannen en te kunnen concentreren op wat er komen gaat.
Slaap 's nachts op je zij voor meer comfort. Gebruik kussens om je bovenbenen en rug te steunen. Zorg voor minstens zeven uur slaap per nacht en doe overdag wat dutjes zodat je zo uitgerust mogelijk richting je bevalling gaat.
Lezen. . . Lezen. . . Lezen. Informatie over bevallen, geboorte en zorg voor je baby zullen je geruststellen en je voorbereiden op wat er komen gaat.
Tijdens je afspraken met de verloskundige zul je de voortgang bespreken nu je richting bevalling gaat. In deze periode volgt er nog een echo en wordt goed in de gaten gehouden hoe het met jou en je baby gaat. Weten dat alles in orde is zal helpen bij het ontspannen zodat je misschien nog kunt genieten van de laatste loodjes van je zwangerschap.

Vooruitkijken

Benieuwd naar de positieve kanten van het derde trimester? Het is bijna zover! De voorbereiding naar de geboorte kan eindelijk beginnen. De groei van je baby is in dit trimester voelbaarder dan ooit. Je zult merken dat je kind steeds heftiger gaat bewegen en schoppen. Het einddoel is in zicht en je kunt je voorbereiden. Hebben jullie al een naam? En babykleertjes? Is de babykamer al in orde? Je zult je realiseren dat het nog maar een paar weken duurt voordat je baby er is en dat maakt van het laatste trimester een bijzondere tijd. En die lichamelijke ongemakken? Die zijn nog maar tijdelijk. Ze zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen zodra je baby geboren wordt! Het is een ongelooflijk ingrijpende tijd - dus probeer te ontspannen en te genieten. Met de foetus in het derde trimester ben je er bijna!

Misschien vind je dit ook interessant: