birth-options

Geboorteopties

Wees flexibel! Baby's komen bijna nooit volgens het boekje ter wereld en tijdens de bevalling moet zelfs van de beste plannen vaak worden afgeweken. Neem je voorkeuren voor de perfecte bevalling in ieder geval op in je bevallingsplan, maar probeer je er niet op vast te pinnen. Bij een bevalling is kennis absoluut macht. Informeer jezelf dus goed over alle beschikbare opties (voor pijnbestrijding, hulpmiddelen voor tijdens de bevalling, posities, enz.) en maak eerste, tweede en derde keuzes. Ga dan ruimdenkend de bevalling in, klaar voor alle mogelijke gebeurtenissen en met de wetenschap dat er goed voor jou en je baby gezorgd zal worden, wat er ook gebeurt.

WEES FLEXIBEL Of je nu thuis wil bevallen, kiest voor een waterbevalling of liever naar het ziekenhuis wil, het belangrijkste is om op de grote dag zelf erop voorbereid te zijn flexibel te blijven. Het is belangrijk om sterke voorkeuren en gevoelens te hebben over hoe je wilt bevallen, maar niemand kan voorspellen hoe het echt gaat gebeuren als je weeën eenmaal zijn begonnen. Het kan simpelweg gebeuren dat je als het proces eenmaal begint er helemaal anders tegenaan kijkt. Misschien stond het idee van een waterbevalling je bijvoorbeeld heel erg aan en had je alles al gepland, zelfs de kleur van de handdoeken, en kom je er tijdens de weeën ineens achter dat je het bevallingsbad helemaal niet in wilt! Je moet ook voorbereid zijn op het onverwachte: het kan namelijk ook gebeuren dat je bevalling heel kort is en de baby eruit floept voordat je zelfs je tas maar kunt uitpakken. Of het kan zo langzaam gaan dat je meerdere keren naar huis gestuurd wordt voordat ze de bevalling inleiden. Je baby moet misschien heel goed in de gaten gehouden worden of heeft misschien hulp nodig om eruit te komen. Of het kan gebeuren dat je pijnstillers kost wat kost wilde vermijden, maar het je toch gewoon teveel wordt. De kans is groot dat je op de grote dag voor verrassingen komt te staan en er dingen gebeuren die je niet had verwacht. Probeer dus flexibel te blijven.

KEN JE OPTIES Je kunt je het beste op de bevalling voorbereiden door zoveel mogelijk informatie op te zoeken over alle beschikbare opties. Zorg dat je zoveel mogelijk leert over de beschikbare methoden van pijnbestrijding. De meeste hiervan zullen in je zwangerschapscursus uitvoerig ter sprake komen. Kom meer te weten over de verschillende manieren van bevallen en geboorteposities en oefen deze thuis. Het is niet te voorspellen hoe je je op de dag zelf zult voelen, dus raak gewend aan het idee van hurkend bevallen, op je knieën, overeind staand of liggend op je rug ondersteund door je partner. Wees bereid om te improviseren als het moment is aangebroken: luister naar je lichaam en volg de suggesties van je verloskundige op. Als er hulpmiddelen beschikbaar zijn in de bevallingskamer probeer deze dan uit: bijvoorbeeld geboorteballen, stoeltjes, zitzakken. Probeer overal voor open te staan, maar laat tegelijkertijd duidelijk weten wat je wilt. En denk eraan, zelfs als niet alles volgens plan verloopt, zal het resultaat uiteindelijk toch hetzelfde zijn, namelijk het mooiste gevoel dat je je kunt voorstellen: je pasgeboren baby voor de eerste keer in je armen sluiten.

Misschien vind je dit ook interessant: