Je bent bijna uitgerekend. Maar hoe weet je nu zeker dat je bevalling is begonnen?

Er zijn 3 signalen die erop duiden dat je binnen een dag of 2 gaat bevallen.

Let op de volgende signalen en je weet dat je bevalling er snel aankomt.

1. Gebroken vliezen

De hoeveelheid helder vruchtwater bij gebroken vliezen verschilt van vrouw tot vrouw. Bij sommigen is het een dun straaltje, terwijl het er bij anderen uitgutst. Het breken van de vliezen komt maar bij een kwart van de vrouwen voor als signaal dat de bevalling binnen 24 uur begint.

Als je vliezen breken, breng je onmiddellijk verloskundige op de hoogte. Let bij het breken van de vliezen op de kleur en de hoeveelheid vruchtwater en of dit vies ruikt. Geef al deze informatie door aan je verloskundige.

2. Bloederige afscheiding

1 of 2 dagen voordat de weeën beginnen, merk je wellicht een rozige of bloederige slijmafscheiding. Deze ‘bloederige afscheiding' is de slijmprop die de baarmoederhals heeft afgesloten.

Niet alle vrouwen merken deze afscheiding op en sommige vrouwen beginnen weeën te krijgen voordat de slijmprop loskomt. Houd er ook rekening mee dat de bloederige afscheiding niet hetzelfde is als de bruinachtige, bloederige afscheiding die je kunt hebben na een prenataal vaginaal onderzoek.

3. Weeën

Het duidelijkste teken dat de bevalling is begonnen, zijn regelmatige samentrekkingen van de baarmoeder. In het begin voelen deze eerste weeën als menstruatiekrampen of als pijn in je onderrug die komt en gaat met tussenpozen van 20 tot 30 minuten. Geleidelijk aan nemen de krampen toe en duren ze langer.

De weeën volgen elkaar ook sneller op, totdat ze elke 3 tot 5 minuten optreden. Je kunt je weeën timen door het exacte tijdstip te noteren waarop ze beginnen en aan te geven hoelang ze duren. Zoals altijd, aarzel bij vragen nooit om je verloskundige te bellen! Dit kan het startsein van je bevalling zijn.