Het begin van de bevalling: drie duidelijke signalen

Het begin van de bevalling: drie duidelijke signalen

Elaine Zwelling

Bij het naderen van de grote dag vraag je je misschien af hoe je zult weten wanneer de bevalling is begonnen. Hoewel zwangerschap tot vele veranderingen in het lichaam van een vrouw leidt, hoef je je geen zorgen te maken: je krijgt vrijwel altijd signalen, plus de intuïtie om deze te herkennen.

Er zijn drie signalen die erop duiden dat je binnen een dag of twee gaat bevallen. Je moet op het volgende letten.

1. Gebroken vliezen


De hoeveelheid helder vruchtwater die uit de vruchtzak ontsnapt en uit de vagina stroomt, verschilt van vrouw tot vrouw. Bij sommigen is het een dun straaltje, terwijl het er bij anderen uitgutst.

Verrassend genoeg vormt deze vooraankondiging van de bevalling het eerste symptoom bij minder dan een kwart van alle vrouwen. Vaak gebeurt dit pas tijdens de bevalling en niet ervoor.

Als het echter vóór de bevalling gebeurt, is er een goede kans dat de bevalling binnen 24 uur gaat beginnen. Als je vliezen breken, breng je onmiddellijk je huisarts of verloskundige op de hoogte. Let bij het breken van de vliezen op de kleur en de hoeveelheid vruchtwater en of dit vies ruikt. Geef al deze informatie door aan je verloskundige.

2. Bloederige afscheiding


Eén of twee dagen voordat de weeën beginnen, merk je wellicht een rozeachtige of bloederige slijmafscheiding. Deze "bloederige afscheiding" is de slijmprop die de baarmoederhals heeft afgesloten tijdens de zwangerschap.

Niet alle vrouwen merken deze afscheiding op en sommige vrouwen beginnen weeën te krijgen voordat de slijmprop loskomt. Houd er ook rekening mee dat de bloederige afscheiding niet hetzelfde is als de bruinachtige, bloederige afscheiding die zich mogelijk voordoet na een vaginaal onderzoek tijdens een prenataal bezoek en die geen kwaad kan.

Weeën


Het duidelijkste teken dat de bevalling is begonnen, zijn regelmatige samentrekkingen van de baarmoeder. In het begin voelen deze eerste weeën als menstruatiekrampen of als pijn in je onderrug die komt en gaat met tussenpozen van 20 tot 30 minuten.

Geleidelijk aan nemen de pijn of de krampen toe en duren ze langer. De weeën volgen elkaar ook sneller op, totdat ze elke drie tot vijf minuten optreden.

Je kunt je weeën timen door het exacte tijdstip te noteren waarop ze beginnen en aan te geven hoelang ze duren.

Zoals altijd, aarzel bij vragen nooit om je verloskundige te bellen! Dit zou het begin van de laatste momenten van je zwangerschap kunnen zijn!

Misschien vind je dit ook interessant: