Het bevallingsplan. Vergeet niet je tas in te pakken.

Het bevallingsplan. Vergeet niet je tas in te pakken.

BabyCenter.com with Prof. Dieter Wolke

Stel dit niet uit tot het laatste moment! Neem de tijd om je tas voor het ziekenhuis in te pakken voordat je bent uitgerekend. Hier is en lijstje met alles wat jij, je partner, en je baby nodig hebben, plus een paar dingen die je het beste thuis kunt laten.

De meeste aanstaande moeders voelen zich comfortabeler door zich voor te bereiden, hun tas voor in het ziekenhuis zorgvuldig in te pakken en ruim op tijd een bevallingsplan te maken. Moeders die al eens eerder bevallen zijn, gooien meestal gewoon een paar dingen bij elkaar voordat ze aan het einde van de zwangerschap de deur uit stormen. We hebben een lijst met artikelen voor je samengesteld, waaruit je aan het einde van je zwangerschap kunt kiezen.

Voor de baby

Een autostoeltje voor baby's

Een pakje om te dragen als jullie naar huis gaan (rompertjes zijn het gemakkelijkst)

Een deken (een dik deken als het buiten koud is)

Een paar luiers voor pasgeboren baby’s (als je katoenen luiers gebruikt, neem dan je eigen veiligheidsspelden mee)

Een paar sokken of slofjes

Een mutsje

Een nagelknipper voor baby's - "Het ziekenhuis waar mijn zoon is geboren, had geen nagelknippers beschikbaar omdat ze bang waren voor ongelukken en als gevolg daarvan had m'n zoon z'n gezicht opengekrabd voor hij 12 uur oud was", aldus één moeder.

Kleine, dunne krabwantjes zijn vaak nuttig.

Voor mama


Een outfit om in naar huis te gaan. Breng iets mee dat ruim zit en comfortabel is om aan te trekken, bij voorkeur een selectie uit je zwangerschapsgarderobe, samen met een paar platte schoenen. Het laatste waarover je je zorgen wilt maken als je na de bevalling naar huis gaat, is de vraag of je outfit er stijlvol uitziet.

Een voedingsbeha, borstvoedingscompressen, maandverband en ruim zwangerschapsondergoed. De kans is groot dat, welk ondergoed je in de eerste paar dagen na de bevalling ook zult dragen, er bloedvlekken op kunnen komen, zelfs al gebruik je maandverband.

Een ochtendjas, pyjama, sloffen en een aantal paar sokken (maar neem niet al te mooie kleding mee; de kans is groot dat je pyjama ook onder de vlekken komt te zitten als je die tijdens de bevalling of erna aanhoudt). Bedenk alvast een bevallingsplan dat je kan helpen om tijdens het proces zoveel mogelijk controle te houden. Tijdens de beginfase van de bevalling wil je misschien door de gangen lopen in je eigen ochtendjas en sloffen.

Toiletspullen. Tandenborstel, tandpasta, shampoo, lotion, zeep, haarborstel, lippenbalsem, deodorant en make-up, als je dat belangrijk vindt.

Een opstapje (als je niet zo groot bent en de bedden hoog zijn) kan je tijd in het ziekenhuis rond de bevalling aangenamer maken als je rugproblemen en/of hechtingen hebt.

Iets om te lezen, voor als je daar zin in hebt. Eén echtgenoot die we kennen, bracht de beginfase van de bevalling door met het lezen van "The Lion in Winter", terwijl zijn vrouw "The English Patient" las. "Achteraf gezien had ik liever een krant of de Cosmopolitan meegenomen, iets ordinairs met foto's", zei ze.

Je adresboek, je opgeladen mobieltje en natuurlijk je oplader. Nadat de baby geboren is, wil je je hele familie en al je vrienden bellen om ze het goede nieuws te vertellen.


Voor papa/geboortepartner

Een aantal basistoiletartikelen (zie de lijst "voor mama")

Een setje schone kleren

Snacks

Een camera. Iemand moet de geboorte van de baby vastleggen!

Een zwembroek. Als de vliezen van je partner nog niet gebroken zijn en ze graag een bad of douche wil nemen tijdens het bevallen, wil je dat misschien samen met haar doen.


Wat hoef je niet mee te nemen?


Sieraden

Contant geld, creditcards of andere dingen van waarde

Werk. Ja, we kennen echt snelle types die vanuit het ziekenhuis e-mails hebben verstuurd, werktelefoontjes hebben gepleegd en spreadsheets hebben bekeken - naast het bevallen!

Misschien vind je dit ook interessant:

Doekjes

Pampers® Sensitive Babydoekjes

Dermatologisch bewezen mild voor een gevoelige huid.